Ziarul de Duminică

Nume de cod: fusion

Nume de cod: fusion
12.10.2007, 23:17 14

Un festival pornit din initiativa unui mic ONG cultural ajunge ca, la a patra editie, sa se incheie cu un succes de proportii, programand opera in concert Elizaveta Bam de Irinel Anghel, distinsa cu Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol pe 2006.

Final de septembrie. In umbra de curand incheiatului Festival "Enescu", stagiunile nu se grabesc sa reia batalia recastigarii publicului pentru productiile muzicale care au drept unica arma aceleasi bugete... obisnuite, ca sa nu le spunem saracacioase. Totusi, un mic festival de muzica experimentala, ivit in urma cu trei ani si pastrandu-si intervalul de desfasurare in aceasta perioada a anului, continua sa lanseze provocari unui public prea putin dispus sa i se puna probleme. De la muzica, pur si simplu, s-a ajuns la o adevarata fuziune a artelor, editia a IV-a a MultiSonicFest incepand si incheindu-se cu spectacole autentice.
Doar la initiativa artistilor, un astfel de festival nu se face usor, ne-au spus in multiple randuri atat directoarea manifestarii, Mihaela Vosganian, cat si coordonatoarea artistica, Irinel Anghel. E nevoie de mai multi organizatori (ARFA, ARCUB, Asociatia culturala Pro Contemporania), de un coproducator (Radio Romania Cultural) si nu in ultimul rand de parteneriate cu institutii de traditie, precum Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra", Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" si Institutul Francez din Bucuresti.
Electro, jazz, opera, multimedia, teatru, dans, improvizatie - acestea au fost ofertele celor sase spectacole ale unicului festival din Romania dedicat fenomenului fusion. Saxofonistii Christophe Monniot (Franta), Jurg Solothurnmann (Elvetia) si chitaristul neozeelandez Matthew Mitchell au evoluat alaturi de ansamblurile Pro Contemporania, Inter-Art si Free Sound, impreuna cu actori si dansatori bine cunoscuti ai scenei romanesti: Vlad Ivanov, Crina Muresan, Serban Cellea, Mihai Constantin, Virginia Mirea, Irina Petrescu, Liliana Iorgulescu, Serban Pavlu.
Daca ar fi sa continuam sa studiem problema publicului unor astfel de manifestari de nisa, fenomenul este cat se poate de greu de sistematizat. Salile in care au avut loc manifestarile au fost evident prea mari pentru un asemenea tip de demers, dar sali mici, cu acustica sau dotarile respective, nu exista in Romania. Cele doua seri instrumentale - Fusion Kontakt 1 si 2, crossover improv, respectiv Incandescence - Electric Pro Contemporania si AvantJazz Euphoria - au avut un public "de club", cel putin din punct de vedere numeric. Celelalte doua reprezentatii insa au atras mai multi spectatori, recordul fiind atins de Elizaveta Bam (muzica Irinel Anghel, dupa piesa cu acelasi nume de Daniil Harms, regia Alexandru Tocilescu, interpreti actorii Crina Muresan, Vlad Ivanov, Serban Cellea, Virginia Mirea, Mihai Constantin, Irina Petrescu si muzicienii ansamblului Pro Contemporania si ai corului Accoustic) la care numarul spectatorilor a fost echivalent cu cel prezent in sala Izvor a Teatrului Bulandra atunci cand este plina.
Revelatia festivalului a reprezentat-o acest din urma spectacol, acustica naturala superba a Salii Radio (poate cea mai buna acustica de concert din Bucuresti la ora actuala) si formula trecerii unui spectacol de teatru la categoria "opera in concert" oferindu-le celor care au vazut spectacolul pe scena ocazia de a-l asculta ca pe o piesa de "teatru radiofonic". Satisfactia ascultatorilor cred ca a fost impartasita si de solisti, care au avut ocazia de a canta in pozitii linistite si firesti, fara dificultatile pe care le impune amplificarea prin lavaliera. Pentru cine se mai indoia, acest concert a demonstrat ca Elizaveta Bam (foto) este cu adevarat o opera bufa, opera care isi propune sa treaca peste toate tabuurile stilistice si suna exceptional. Formula ar putea fi reluata si pe alte scene de concert in tara, pentru ca este evident mai ieftina decat un turneu cu spectacolul, iar din punct de vedere artistic, rezista neasteptat de bine.
MultiSonicFest si-a ridicat propria stacheta foarte sus. Asteptam editia a V-a.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO