Ziarul de Duminică

O carte provocatoare/ de Ziarul de duminică

O carte provocatoare/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.11.2015, 23:52 69

Paul Tough

Secretul succesului

De ce unii copii vor reuşi în viaţă, iar alţii vor eşua

Editura Litera

Traducere din engleză de Ioana Cristina Raciu, Mihaela Alexandrescu.

De ce copiii din familiile sărace au mai puţine şanse de succes decât cei provenind din clasa de mijloc? Ce se poate face pentru a îndruma mai mulţi copii pe un drum ce le va aduce o viaţă împlinită personal şi profesional? Cei mai mulţi dintre noi consideră că factorul esenţial în succesul unui copil este IQ-ul său – acel tip de abilităţi cognitive ce pot fi măsurate în cadrul unor teste standardizate. Cercetări inovatoare din domeniile neuroştiinţei, economiei şi psihologiei arată că, de fapt, factorul cel mai important este un set de trăsături de caracter precum perseverenţa, curiozitatea, conştiinciozitatea, optimismul şi autocontrolul, ce sunt modelate nu doar de către familie, ci şi de către şcoală, iar dificultăţile în viaţă afectează nu doar fizic vieţile copiilor, ci şi dezvoltarea neurologică a creierelor acestora. 

Cu ajutorul unor noi strategii, arată autorul, bazate pe dezvoltarea caracterului, chiar şi copiii crescuţi în cele mai vitrege condiţii vor ajunge să aibă realizări remarcabile în viaţă.

„Această carte are la bază o idee, una care devine din ce în ce mai clară şi care se răspândeşte în sălile de clasă, în clinic, laboratoare şi în sălile de conferinţe de pe tot cuprinsul ţării şi din întreaga lume. Conforma acestui nou mod de gândire, înţelepciunea convenţională despre dezvoltatea copilului, din ultimele decenii, a fost direcţionată greşit. Ne-am concentrat atenţia pe competenţele şi abilităţile greşit selecţioante ale copiilor noştri şi am utilizat strategiile incorecte pentru a sprijini dezvoltarea şi învăţarea acestor aptitudini. Este probabil prematur să denumim aceasta ca fiind o nouă ideologie. În multe cazuri, cercetătorii care contribuie la acest depozit tot mai mare de cunoştinţe lucrează izolat. Însă, din ce în ce mai mult, aceşti oameni de ştiinţă şi educatori se găsesc unii pe alţii şi realizează conexiuni depăşind graniţele disciplinelor academice. Teza pe care aceşti o concep, pas cu pas, dispune de potenţialul de a schimba modul în care ne creştem copiii, felul în care ne administrăm şcolile şi acela în care ne construim plasa de siguranţă socială.”

O carte provocatoare, ce va schimba modul în care gândim despre creşterea şi educarea copiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO