Ziarul de Duminică

O poveste din nord, vara

O poveste din nord, vara
15.08.2008, 20:26 24

Atunci cand atat muzica, cat si interpretarea propuse pe un anumit album sunt inca litera vie, adica mai spun ceva contemporanilor - fie ei specialisti sau amatori -, atunci stim ca il putem asculta oricand cu satisfactie garantata.

In aceasta idee, o alaturare precum cea dintre caldura toropitoare a verii si muzica lui Grieg, venita din nordul misterios, purtatoare a unei poetici cateodata stranii, oricum recognoscibila, poate fi chiar interesanta si de recomandat.
CD-ul dedicat personalitatii lui Edvard Grieg produs de Editura Casa Radio in 2007, an in care se marca centenarul mortii compozitorului, recompenseaza pe deplin pe cei ce vor dori sa-l asculte in aceasta vara, prin repertoriul cu totul special pe care il propune. Daca celebrul Concert pentru pian si orchestra in la minor poate fi gasit in mai multe variante chiar cu pianisti romani, in schimb poemul dramatic Peer Gynt, beneficiind de lectura lui Florin Piersic, nu. Ambele opusuri prezente pe album sunt interpretate de Orchestra de Camera Radio avandu-i la pupitru pe dirijorii Iosif Conta (inregistrare din 2002) si respectiv Horia Andreescu, versiunea concertului pentru pian apartinandu-i interpretei Alexandra Costin.
Vedeta incontestabila a acestui album, actorul Florin Piersic rosteste textul lui Ibsen cu acel amestec inefabil de ardenta si usurinta care cuceresc atentia auditoriului din prima clipa si nu o mai parasesc decat odata cu ultimele cuvinte. Asemenea vinului vechi, care nu-si dezvaluie din primul moment aromele, arta lui Florin Piersic nu ofera doar o lectura pasionala, ci inalta o adevarata cupola zugravita cu naluciri de poveste. Acesteia i se alatura in mod fericit participarea pe care a avut-o Iosif Conta din partea Orchestrei de Camera Radio si a Corului Radio pregatit de Dan Mihai Goia, doua instrumente racordate la tensiunea dramatica a celor doua texte muzicale, alaturi de soprana Mihaela Maxim si de mezzo-soprana Monica Muresan, parteneri in adevaratul sens al cuvantului la reusita albumului. In completare, muzica inconfundabila a concertului pentru pian, adevarat slagar al genului, a intregit o atmosfera a fanteziei si a visarii, povestea pianistica spusa de Alexandra Costin avand o candoare bine servita de personalitatea solistei, acompaniata de Horia Andreescu, care a avut in Orchestra de Camera Radio un instrument de calitate.
Ceea ce se cuvine subliniat e senzatia de proaspat, de imediat, acel tip de intimitate cu care muzica acestui album trece repede pragul dintre dimensiunea inerent artificiala a inregistrarii si senzatia de muzica live pe care o avem, de regula, doar in sala de concert. In ceea ce priveste calitatea inregistrarii albumului - dar mai ales consemnarea live a poemului Peer Gynt -, aceasta poate satisface pe deplin doar pe acei care asculta doar productii de gen autohtone. Altfel, este una dintre putinele aparitii romanesti de muzica clasica din ultimul an, pana si Editura Casa Radio care ne mai rasfata cu astfel de productii alaturi de Electrecord, reducandu-si "turatia motoarelor", ca sa spunem asa, pana la limita de jos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO