Ziarul de Duminică

O vară magică în Golful Albastru/ de Stelian Ţurlea

O vară magică în Golful Albastru/ de Stelian Ţurlea

O vară magică în Golful Albastru/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

07.09.2012, 00:06 83

Horace McCoy

Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?

Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză de Dan Croitoru. Horace Mc Coy (1897-1955) este un scriitor american aproape uitat, devenit cunoscut în lumea largă în perioada interbelică, când a publicat romanul de faţă, pe care Simone de Beauvoir îl considera "primul roman existenţialist american". Romanul a stat la baza unui film celebru din 1969, în regia lui Sydney Pollack, cu Jane Fonda, Michael Sarrazin, Gig Young şi Red Buttons în rolurile principale, nominalizat la nouă Premii ale Academiei Americane de Film. Acţiunea se petrece în 1932, în perioada marii Crize economice. Eroii sunt doi tineri cu aspiraţii la meseria de actor, care se înscriu la un maraton de dans, obligaţi să danseze săptămâni de-a rândul, sub ochii spectatorilor în căutare de senzaţii tari. O poveste tragică.

Armistead Maupin

Cronici din San Francisco

Editura Philobia

Traducere din limba engleză americană de Cristina Rusu şi Liviu Dascălu. "În anii '70, Mary Ann Singleton, provinciala naivă din Ohio, ajunge la San Francisco, unde trebuie să renunţe rapid la provincialism şi la reflexele educaţiei puritane. Închiriază o cameră în Barbary Lane la numărul 28, într-un complex deţinut de o proprietară excentrică - de fapt un transsexual - pasionată de marijuana. Mary Ann se împrieteneşte cu toţi ceilalţi locatari: Mona - hipiota bisexuală, Brian - un heterosexual fustangiu, Norman - sinistrul locuitor al mansardei complexului, şi cu Michael, un homosexual arătos cunoscut prietenilor drept Mouse (de la Mickey Mouse). Apar pe parcurs şi alţi prieteni care o însoţesc pe Mary Ann în aventurile sale din San Francisco: un businessman arogant, pretenţios şi misogin, un sexagenar alcoolic, un fotomodel alb care îşi schimbă culoarea pielii în negru pentru pentru a avea mai mult succes, etc." Autorul, Armistead Maupin, este gay şi un cunoscut scriitor american, născut în 1943.

Adrian Onciu

Templul negru

Editura RAO

Al treilea roman al autorului, care a debutat în 2007 cu thriller-ul "Cercul Kagan", urmat după doi ani de "Afacerea Alzira". O poveste în care cititorii sunt prinsi in labirintul unei mega-conspiratii. Pornind de la Protocoalele Înţeleptilor Sionului şi trecând prin organizaţiile francmasonice, romanul face o conexiune între Noua Ordine Mondială şi Templul Negru. "Scenariul inteligent şi imaginativ - spunea Liviu Antonesei - ne poartş de-a lungul Europei şi al unei conspiraţii de peste o sută de ani, fiind scris în stilul deja consacrat al autorului - rapid şi concentrat, fără zorzoane stilistice inutile, însă proaspăt şi plastic la nivelul imaginilor şi formulelor. Uneori, într-un gen apropiat celui al romanului de spionaj, ai senzaţia ca John Le Carré a pus seminţe şi în pământul nostru".

Anna Vary

Ultima vrăjitoare din Transilvania

Vol. I Contesa Aneke

Editura Herg Benet

"Alexandra, o adolescentă rebelă, este trimisă de părinţi să îşi petreacă vacanţa de vară într-un sat din Transilvania, pentru a fi îndepărtată de o iubire considerată imorală. Odată ajunsă în V., ea este atrasă de poveştile localnicilor legate de o crimă săvârşită în urmă cu mai mult de un veac: contesa Aneke fusese acuzată de incest şi vrăjitorie şi ucisă în pădure. Alexandra porneşte pe urmele contesei, hotărâtă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat. Castelul ascunde mistere la fiecare colţ. Pe măsură ce fapte şi personaje stranii ies la iveală, Alexandra îşi dă seama că are în comun cu frumoasa vrăjitoare mai mult decât şi-ar fi imaginat, inclusiv iubirea ei secretă şi interzisă. Un mistery romance în tonuri întunecate despre incest, superstiţii, trădări, secrete, legende transmise peste veacuri."

Carlos Luis Zafon

Luminile din septembrie

Editura Polirom

Traducere din limba spaniolă de Alina Titei. "Un misterios fabricant de jucării trăieşte retras într-o vilă uriaşă, populată de fiinţe mecanice şi umbre ale trecutului. O enigmă pluteşte în jurul unor lumini ciudate, care strălucesc în negura ce înconjoară insula farului, iar în inima pădurii se ascunde o creatură de coşmar. Astfel se ţese misterul ce-i va uni pentru totdeauna pe Irene şi Ismael, în timpul unei veri magice în Golful Albastru. Un mister care-i va face să trăiască cea mai emoţionantă aventură într-un univers labirintic de lumini şi umbre.""Carlos Ruiz Zafon construieşte un roman în care brodează cu atenţie o panoplie de personaje şi întâmplări misterioase. Luminile din septembrie este a treia viziune romanescă a lui Zafon, născută parcă dintr-un izvor nesfârşit al pasiunii, al suspansului." (The New York Times)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO