Ziarul de Duminică

O veste proasta: Apocalipsa mai intarzie

14.03.2008, 15:01 15

Cred ca orice ziarist, fie el onorat sau nu cu titlul de "analist", trebuie sa-si asume, din cand in cand, riscul unor previziuni. Nu cred ca ziarist = banda de magnetofon + batut campii. Adica sa povestesti ce s-a intamplat si sa despici firul in patru pe chestia asta.
Iata, asadar, pariurile mele.
"Incalzirea globala" nu va lua, in acest secol, proportiile unei catastrofe. Este doar un fenomen ciclic, natural si benign. In acelasi timp, este o exceptionala vaca de muls, atat pentru catastrofistii profesionisti, cat si pentru anumite grupuri de interese strict economice. Cu doar cativa ani in urma, eram amenintati cu o mica era glaciara.
Nu vom trai, nici unul dintre noi, sa vedem o pandemie, de orice fel ar fi ea, si asta in ciuda faptului ca, acum doi ani, insasi OMS anunta ca pandemia de gripa aviara e doar o chestiune de timp! Acest anunt iresponsabil era facut dupa cateva sute de decese, exclusiv in Orientul Indepartat, in vreme ce milioane de morti ai SIDA, in toata lumea, nu nascusera ideea unei pandemii. Apropo, ati mai auzit recent despre gripa aviara? Dar despre Ebola? Dar despre pneumonia atipica? Dar despre boala vacii nebune? Vanzarile de medicamente, substante dezinfectante, produse alimentare concurente, masti chimice, pelerine, cizme? - da, multumesc de intrebare, au mers excelent.
Anul 2008 nu va aduce o recesiune economica mondiala. Va pot spune exact cum o sa mearga economia lumii anul acesta: in unele perioade mai bine, in altele mai prost. Toate produsele, in toata lumea, vor continua sa se scumpeasca - de vreme ce nu s-au ieftinit niciodata, in afara promotiilor sezoniere. In particular, barilul de petrol va trece cu surle si tobe super-pragul super-psihologic de 100 de dolari, desi nu anul acesta, dupa care viata va merge mai departe cum a mers si inainte, pentru ca nu ne-om fi prostit de tot sa uitam ce ultra-prag ultra-psihologic a fost cel de 50 de dolari, in urma cu cativa ani. Nu vom trai o criza energetica. Nici una alimentara. Nu se va declansa al treilea razboi mondial (asta daca nu consideram ca ne aflam de mult in el). Nu va exista un bombardament nuclear. In schimb, da, vor continua sa moara milioane de oameni in conflicte locale, atentate, accidente, de foame, ucisi de criminali profesionisti ori ocazionali - ca si pana acum.
Apocalipsa se mai amana. Este o veste proasta pentru 75% din presa. Desi sunt convins ca se vor descurca: nu trebuie neaparat sa se si intample o nenorocire, important e sa scrii despre ea.
tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO