Ziarul de Duminică

Ocheanul intors

Ocheanul intors
28.09.2007, 22:00 56

Jurnalele, memoriile, scrisorile sunt specii revalorizate si cultivate astazi din plin. Relatarea directa vizeaza spatiul intimitatii, al subiectivitatii. Perspectiva dominanta este una pentru care nu exista un "afara" decat ca punct de plecare spre "inauntru". Autorii ne fac sa privim lumea printr-un "ochean intors". Aceasta este justificarea colectiei inaugurate de Editura Art, intitulata chiar Ochean intors.

Doamna de Sevigne - Scrisorile "divinei marchize". Traducere din limba franceza, prefata si note de Irina Mavrodin. Marie de Rabutin-Chantal s-a casatorit cu marchizul de Sevigne la 18 ani. Casatoria nu a fost una foarte fericita, marchizul fiind un mare amator de aventuri galante, dueluri si jocuri de noroc. Moare, de altfel, in urma unui duel, Doamna de Sevigne ramanand vaduva la 25 de ani, cu doi copii. Timp de un sfert de secol ea intretine cu fiica sa o corespondenta intensa. Scrisorile de fata ocupa un loc aparte printre capodoperele clasicismului francez. Autoarea lor nu este scriitoare si nu are constiinta scriitoriceasca. Scrisorile ei au o utilitate proprie si imediata: Doamna de Sevigne comunica fiicei sale, fiului sau, catorva rude si prieteni apropiati ganduri si sentimente intime, impresii dintre cele mai variate, amanunte banale sau curioase cu privire la cele mai importante evenimente ale zilei, judecati pe marginea unei carti sau a unei piese de teatru... Fapt important, ii cunoaste pe toti scriitorii francezi ai vremii, care au devenit apoi clasici ai literaturii, si nu se sfieste sa se pronunte asupra valorii lor.

William Styron - Bezna invizibila. Amintiri despre nebunie. Traducere din limba engleza si note de Mihnea Gafita. Unul dintre cei mai importanti scriitori americani, William Styron, a fost coplesit, in vara anului 1985, de o insomnie persistenta si de un sentiment ingrijorator de rau general - primele semne ale unei depresii profunde, care avea sa-l aduca in pragul sinuciderii. Cartea de fata ii ofera cititorului ocazia unei calatorii fara precedent pe taramul nebuniei. Este vorba de o prezentare din interior a suferintei agonizante a autorului insusi, precum si de privirea sa curioasa aruncata unei maladii care afecteaza milioane de oameni, dar este inca in mare masura neinteleasa. Datorita franchetei remarcabile si puterii descriptive ale lui Styron, oricine citeste aceasta carte va reusi sa-si faca o idee despre suferinta prin care trece o minte disperata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO