Ziarul de Duminică

Pagini salvate din Biblioteca scufundată

Pagini salvate din Biblioteca scufundată
24.08.2010, 13:21 46

Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (MNAC) vagăzdui, între 25 august şi 17 septembrie, în Sala Dalles, expoziţiade fotografie "Biblioteca scufundată" a artistei Ileana Florescu.Expoziţia se află sub îngrijirea curatorului Diego Mormorio şi estesponsorizată de Enel România, sub patronajul Ambasadei Italiei laBucureşti. Vernisajul de miercuri este programat pentru ora18.30.

După succesul "Sintezei umane", expoziţie prezentată la Roma laGaleria Studioului de Artă Contemporană Pino Casagrande în mai2009, Ileana Florescu şi-a îmbogăţit seria de cărţi cu fotografiiinedite, printre care unele concepute special pentru publiculromân. Acum există 180 de asemenea imagini (reproducând texteuniversale, de la clasice la contemporane, de la literatura sacrăla cea profană, printre ai căror autori se numără Mihai Eminescu şiMircea Eliade).

Curatorul Diego Mormorio apreciază: "Pare că există o misterioasăşi miraculoasă legătură între cuvintele cărţilor aruncate în apă şicoloristica fiecărei fotografii în parte, întrucât se potrivescperfect conţinutului cărţii lăsate să cadă în apă. De fapt, nu afost o întâmplare, ci autoarea a căutat o formă anume. Adică,pentru fiecare carte şi pentru fiecare frază pe care o avea înminte, a căutat să regăsească în apă o formă potrivită."

Mihai Oroveanu, directorul MNAC, consideră că "seria de fotografiipropuse de Ileana Florescu pentru prima sa expoziţie la Bucureştiva fi, fără doar şi poate, o oportunitate pentru interesantecomentarii. Fotografiile ei ating un obiect care a ajuns să fieprivit cu indiferenţă de mulţi dintre reprezentanţii speciei umane,dar care rămâne pentru alţii extrem de preţios, în aşa măsură încâto astfel de atingere este aproape un sacrilegiu."

Expresivitatea fotografiilor Ilenei Florescu l-a inspirat pecompozitorul Franco Piersanti, care a compus pe tema lor piesa"Murmură glasul mării", executată în avanpremieră la la Accademiadi Romania din Roma, pe 22 octombrie 2009, cu ocazia prezentăriicărţii "Sinteza umană".

Pe lângă imaginile fotografice, patru casete vor adăposti totatâtea cărţi-sculptură, cărţi salvate de curenţii marini, uscate şiexpuse în noua lor formă ca şi cum ar fi relicve ale unei epocipreistorice, în timp ce o înregistrare video a fotografului OttavioCelestino, "IF", va relata drumul fotografei de la concepereaimaginilor la realizarea lor finală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO