Ziarul de Duminică

Pallady, lider de piata in Anul Grigorescu

Pallady, lider de piata in Anul Grigorescu

Salvari rosii, semnat lateral stanga cu negru, ulei pe panza lipita pe carton. Pret de pornire: 43.000 lei, adjudecat la 110.000 lei, plus taxe

13.07.2007, 19:31 194

Theodor Pallady a redevenit rasfatatul colectionarilor, asa cum si-a dorit toata viata. Este cel mai bine vandut pictor din acest an, a ajuns pe primul loc in topul general al vanzarilor, iar celebra monograma TP aproape ca dubleaza pretul lucrarilor scoase la licitatie. Toate aceste succese de piata apar pentru marca Pallady in anul in care se implineste un veac de la moartea lui Nicolae Grigorescu, liderul absolut al artelor plastice din Romania.

Pallady a lipsit din topurile vanzarilor ani de-a randul. In 2004 era pe locul 22 in clasament (putin peste 10.000 de euro), cu 13 tablouri vandute din 23 licitate. In 2005 a ajuns pe locul 4: pentru 11 lucrari ale sale s-au cheltuit peste 46.000 de euro. Un salt impresionant s-a repetat in aceasta primavara, dupa ce, in 2006, 12 lucrari ale maestrului fusesera cumparate cu aproape 45.000 de euro.
In primavara 2007, pentru un singur ulei de Pallady s-a platit mai mult decat suma totala incasata in fiecare dintre anii precedenti.
Prin trei licitatii, numele lui Pallady a devenit in acest an cel mai important de pe piata de arta. O succesiune de trei nuduri l-a asezat deasupra lui Grigorescu. Totul a inceput cu o guasa, Nud in sezlong, pentru care pretul aproape s-a dublat, de la 20.000 la 38.000 de lei. O saptamana mai tarziu, Casa Monavissa a atins un record personal cu Nud cu marama alba (Yvonne Cousin), ulei pe panza lipita pe carton, cu prima oferta la 47.000 de lei si cu adjudecarea la 82.000 lei plus taxe. Intre timp, toata lumea aflase ca urmeaza o capodopera: la Casa Alis se afla un nud de mari dimensiuni, o lucrare care deja facuse istorie la o retrospectiva Pallady: Nud cu esarfa alba. Provenienta sigura, o lucrare dintre cele perfect caracteristice pentru artist, dar si cu un pret de pornire pe masura, record absolut pentru Pallady, 120.000 de lei. Tranzactia a adus cea mai mare suma incasata vreodata pentru un pictor roman: 250.000 lei (75.757 de euro), cu 16.000 de euro mai mult decat pentru celebrul tablou al lui Nicolae Grigorescu Fata culcata in iarba, care domina topurile.
Totul se petrecea in anul in care Grigorescu, maestrul de la Campina, ar fi trebuit celebrat (a murit pe 21 iulie 1907). Autoritatile au "grabit" mai multe expozitii anul trecut, dar in 2007 - nimic. Insa piata de arta nu pare sa tina seama de acest eveniment.
La Casa Monavissa a aparut o panza superba cu celebra semnatura in rosu: Flori de nalba, o lucrare foarte rafinata, pe un format atipic. Colectionarii nu au ezitat: a fost cumparata cu aproape 60.000 de euro, plus taxe, pe 13 mai. Pallady a ramas insa lider de top. Iar pe piata au aparut recent alte doua uleiuri remarcabile din creatia sa.
Una dintre putinele lui odalisce, Salvari rosii, la un pret de pornire de 43.000 lei, ii anima din nou pe colectionari. Iser, un pic gelos ca Pallady i-a preluat subiectul, nu a ezitat pe vremuri sa isi arate nemultumirea, dar Pallady i-a rapuns: "E o deosebire intre odaliscele noastre. Ale mele sunt dintr-un harem din Constantinopole, ale dumitale sunt turcoaice vulgare din Balcic". Iser i-a dat replica la capitolul naturi statice, pe care le aprecia ca fiind "compuse cu gustul unei vitriniere". Cu sau fara aceste remarci, pretul tabloului lui Pallady s-a dublat la licitatie: 110.000 de lei. Doua saptamani mai tarziu, Pallady se impune din nou: are pe simezele licitatiilor doua lucrari, una care provine din celebra colectie Dr. Dona, cealalta - expusa in 1972 la retrospectiva Pallady. Este vorba despre Doamna in fotoliu si Vasul cu carciumarese si cutie neagra. Plus un desen, Fata cu chitara, evaluat la 3.000 de euro. Intre timp, insa, un ulei, Peisaj mediteranean, nu a fost licitat de nimeni.
Colectionarii si-au antrenat "gustul de vitriniera", ca sa il citam pe Iser, si i-au dat castig de cauza lui Pallady: Carciumaresele au fost cumparate cu 115.000 de lei (pornire de la 70.000). Si ce rosu plin in acest tablou! Una dintre acele nuante de foc pentru care artistul si-a sanctionat la una dintre expozitii o vizitatoare, nemultumita ca intr-un peisaj "rosul din tablou contrariaza natura". Pallady i-a raspuns nemilos: "Daca e ceva care contrariaza natura, acela este rosul de pe buzele matale".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO