Ziarul de Duminică

Paris – o stare de suflet/ de Ziarul de duminică

Paris –  o stare de suflet/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

09.05.2014, 00:09 132

Art Yourself Gallery este un spaţiu destinat artei contemporane, care aduce în prim plan artişti romani din generaţii, viziuni şi abordări diferite, care încearcă să exprime prin forme şi mesaje idei, senzaţii, emoţii şi căutări. Este o galerie amplasată în centrul Bucureştiului – Strada Nicolae Ionescu nr. 11, în proximitatea Parcului Kiseleff şi dispune de un spaţiu generos (peste 500mp).

Aici, în perioada 6-15 mai, au expoziţii doi artişti remarcabili – pictorul Constantin Pacea şi  fotograful Cristian Crisbăşan. Paradoxal, ambii sunt strâns conectaţi cu Parisul, dar fiecare vine cu o abordare diferită: Constantin Pacea prezintă obsesiv pasiunea lui pentru La Isleta din Spania şi Cristian Crisbăşan, care va fi prezent cu o serie ampla de 48 de fotografii, prezintă Parisul văzut prin ochii săi.

„Pentru mine, pictura înseamnă să ai o altă idee despre lume şi natură, este să foloseşti această lume nu ca resursă, ci ca suport de interogaţie – declară Constantin Pacea. Ceea ce mă interesează este adevărul naturii, să «pictez» ca ea. În pictura mea nu elaborez nici un plan, nimic premeditat, nu intervin… aştept, observând desfăşurarea evenimentelor şi, la momentul oportun, intru în acţiune când lucrurile se impun natural. Nu calculez nimic, dezvolt, fac ca lucrurile să se nască. În tot acest proces, intuiţia joacă un rol important. În ciuda unui aparent profesionalism, nu programez şi nu stăpânesc nimic. Execuţia unui tablou este desfăşurarea în timp a unui fapt pictural, în care incertitudinea joacă un rol important, făcând astfel să crească emoţia.”  

La etajul galeriei vizitatorul se poate plimba pe străzile Parisului, în viziunea fotografului Cristian Crisbăşan.

„Parisul este ca un muzeu – spune Cristian Crisbăşan. La muzeu te duci, îl vizitezi, apoi te întorci acasă. Nu poţi trăi într-un muzeu. Dar încă de la prima vizită îţi inoculează un virus complex de care nu te vindeci niciodată. Îţi intră în trup prin toate simţurile, ca un cocktail straniu. Acţionează lent, insidios, devine o maladie care nici nu te omoară, dar nici nu te mai lasă să trăieşti ca înainte. Singurul remediu, temporar, este revenirea, din timp în timp, pe malurile Senei, pentru o nouă doză. Parisul îţi taie răsuflarea, dar pe termen lung asta te striveşte.Parisul este un «état d’âme» – o stare de suflet. Un uriaş muzeu al melancoliei, al lui «mal de siècle»şi «bonheur d’être triste», al unui romantism gotic, fascinant în splendoarea lui decadentă şi rece.

Parisul este ca o amantă superbă, elegantă, bogată, boemă, fără vârstă, însă isterică, nebună, capricioasă, arogantă, agresivă şi perversă, care într-o oră te duce de mai multe ori din Rai în Iad  şi înapoi.

În expoziţia de faţă am adunat o serie de imagini ale câtorva amintiri de neuitat trăite în şase vizite consecutive la Paris, între 2007 şi 2011.

Este un Paris ne-turistic, acela pe care am încercat să-l simt şi să-l înţeleg în treceri intense, fără să fiu un locuitor permanent al lui. Şi în care revin de fiecare dată cu aceeaşi nelinişte plină de melancolie.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO