Ziarul de Duminică

PE ALATURI / Poezia cu feromoni

PE ALATURI / Poezia cu feromoni
13.01.2009, 17:24 87

Pana aici totul e bine si frumos. Partea mai putin placuta ni se dezvaluie atunci cand Alexandru Musina comenteaza textele. El nu poate uita o clipa ca versurile apartin unor femei – dovada chiar titlul culegerii, care, foarte probabil, este inventia lui: Cele trei gratii.
Cu aceasta fixa idee in minte, se mira ca in poeme NU este vorba de: „probleme cu ovarele, sange menstrual, ceva droguri, sex (daca se poate, ciudat, traumatizant etc.), izbucniri isterice, sumbre halucinatii, chiar o (mica) tentativa de sinucidere." O asemenea lauda, involuntar-jignitoare, presupunand un dispret de macho fata de femei, este irelevanta in plan literar. Este ca si cum cineva l-ar lauda pe Alexandru Musina ca, in textele sale, nu face greseli de gramatica.
Culmea este ca, la sfarsitul prefetei, obsesia feminitatii (mai exact, a femeitatii) revine, prefatatorul afirmand ca poezia celor trei gratii atrage si emotioneaza pentru ca este „o poezie cu feromoni". Cu alte cuvinte, au reusit autoarele sa ignore ovarele, sangele menstrual etc., dar de feromonii lor, fie ei si poetici, nu se poate face abstractie.
Citite ca autoare si nu ca femei, Naomi Ionica, Cristina Popa si Georgiana Rusulet ni se infatiseaza impotmolite intr-un stadiu al jocurilor literare puerile. Naomi Ionica il imita pe Urmuz:
„Din cand in cand Fantazia si Omul Koleopter se iubeau intr-un butoi, pana cand butoiul trosnea."
Cristina Popa incearca, fara mare succes, sa faca poezie din proza vietii de fiecare zi:
„1. Vad prin geamul prafuit al tramvaiului:/ batrana cu sacosa patata de vreme/ iese incet, incet din «Meli Melo».// 2. Vad prin geamul prafuit al tramvaiului:/ aurolacul gri cu inel pe degetul mare/ se scarpina incet, incet la buric/ pe sub camasa rosie, rupta la subrat."
Georgiana Rusulet, careia nu-i lipseste talentul, scrie un fel de insemnari zilnice, capricios-sarcastice:
„in borcane de 20/ in formolul galben-verzui/ sub celofanul intins de elastic/ iubirea/ de peste 3 ani/ se conserva."
Cat priveste feromonii, ei exista numai in imaginatia de barbat inca tanar a lui Alexandru Musina.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO