Ziarul de Duminică

Persoane toxice

Persoane toxice
30.05.2008, 17:57 70

Nu suport omul care, daca se-ntampla, de pilda, sa constate ca asculti alt post de radio decat el, te intreaba ce motive ai sa preferi acel post si nu pe cel pe care-l asculta el, care e unul foarte bun, dupa parerea lui chiar cel mai bun. Iar daca te gandesti bine la cateva motive, daca te aperi fie si din instinct, el ti le infirma unul cate unul si incearca sa te racoleze catre postul lui.

Indiferent ce calitati are postul tau, al lui le are cu varf si indesat, iar diferentele sunt si acelea toate in favoarea lui. Pana si lungimea de unda-i mai usor de tinut minte! Te incapatanezi sa-ti pastrezi independenta si inventezi niste motive care se sustrag dialecticii (muzica, nu suporti muzica pop!), dar constati enervat ca aperi un post in comparatie cu unul pe care oricum aparatul tau de radio, antedeluvian, nu-l prinde. Spui asta usurat ca problema se transeaza de la sine, dar omul nu intelege de ce nu arunci relicva. La gunoi cu ea! Exista aparate noi care prind tot ce trebuie sa prinda si costa o nimica toata. A, tii la el din motive sentimentale? Foarte bine: cumperi unul nou si nu-l arunci pe cel vechi. Aceasta ultima solutie e un fel de moratoriu.
Chestia asta cu postul de radio e un exemplu doar, caci pot fi atacate probleme mult mai mari. Exista persoane care pot demonstra orice, pot infirma orice. Omul incepe astfel: mai nou sunt vegetarian si ma simt mult mai bine. Tu ricanezi: mie imi place carnea. Ei, tocmai asta este: nu-i sanatoasa, cea de porc are cisticerci, cea de pasare virus aviar, iar de sindromul vacii nebune ai auzit si tu. Corpul omului poate extrage pana si grasimile din vegetale. Ai deschis vreodata o carte de specialitate, te-ai uitat pe internet? Daca tot te-ai lasat de fumat, urmatorul pas ar fi sa treci pe legume. Tutunul e vegetal, incerci tu disperat. Da - dar e toxic, spune el triumfator. La fel esti si tu, iti vine sa i-o spui in fata.
Acesti oameni nu pot trai daca nu-i dascalesc pe altii, daca nu-i schimba. Au vocatie de activisti, sunt in stare sa-ti bata la usa oferindu-ti "Turnul de veghe" al vietii sanatoase, ceea ce pentru o persoana cu libertinajul meu mental e de-a dreptul deprimant. Nu sunt lamurit daca isi cauta compania sau mai degraba se evita pe ei insisi. Nu le doresc nimic altceva decat sa ajunga sa traiasca intr-o lume de clone, de indivizi asemenea lor. Probabil ca se autoapreciaza dupa cate persoane au convertit sau macar cate au enervat. Ajungi sa-i eviti pe strada, sa te bucuri ca au intrat, sa zicem, in Parlament - iesind pentru totdeauna din viata ta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO