Ziarul de Duminică

Preludiul lui "octombrie" polonez

21.07.2006, 18:49 28

Tot ceea ce reusise sa produca raportul destalinizant al lui Nikita Hrusciov (februarie 1956) in sanul Partidului Muncitoresc Unit Polonez (PMUP) fusese perspectiva unei iminente sciziuni intre grupul de comunisti de la Natolin (o mica localitate de langa Varsovia) si grupul Pulawska (denumit asa dupa numele strazii din Varsovia unde se reuneau membrii Comitetului de partid al Capitalei). Cel dintai grup - conservator - era alcatuit din lideri pro-sovietici de rang secund care incercau sa se derobeze de responsabilitatea pentru crimele epocii staliniste si sa-si demonstreze "antistalinismul" prin apelul la antisemitism si solicitarea, din ratiuni tactice, a readucerii lui Wladislaw Gomulka in fruntea partidului. Cel de al doilea - mai liberal -, era format din lideri evrei de origine care petrecusera anii razboiului in URSS si fosti cominternisti internationalisti si stalinisti reconvertiti la liberalizare, beneficiind de bune legaturi cu presa favorabila schimbarii, dar avand un program politic imprecis. Acest grup era in cautarea liderului providential si carismatic care sa raspunda aspiratiilor populare - fara a accepta insa revenirea lui Gomulka.
Intre timp, fata de refuzul autoritatilor de la Varsovia de a le satisface revendicarile, muncitorii din Poznan, la 28 iunie 1956, au manifestat si au scandat slogane cu continut economico-social si politic, sub privirile siderate ale expozantilor si vizitatorilor straini ai targului international de la Poznan. Atunci cand multimea a preluat controlul catorva comisariate de politie, eliberand persoanele detinute in sediul acestora, autoritatile au facut apel la fortele de represiune, care au degajat cu brutalitate strazile orasului. Cu toate ca autoritatile au pus incidentele pe seama actiunii unor "provocatori inarmati" si interventiei "agentilor imperialismului american", aflarea bilantului oficial al tulburarilor a sporit tensiunea sociala in societatea poloneza.
Apogeul confruntarii dintre cele doua grupuri de comunisti a fost atins la Plenara CC al PMUP din 18-20 iulie 1956. Atunci liderul grupului de la Natolin, Zenon Nowak, s-a lansat intr-un agresiv atac antisemit, centrat pe ideea responsabilitatii stalinistilor de origine evreiasca pentru greselile trecutului si necesitatea eliminarii lor din posturile de conducere. Riposta grupului Pulawska n-a putut sa restabileasca echilibrul dintre cele doua grupari.
Cum tensiunea sociala era in continua crestere odata cu aparitia spontana a consiliilor muncitoresti, chemarile intelectualitatii la democratizare reala, presiunile activistilor organizatiei de tineret pentru reorganizarea radicala a acesteia si ale clericilor, pentru eliberarea cardinalului Wyszinski si desfasurarea, la sfarsitul lunii septembrie, a procesului manifestantilor de la Poznan, in cele din urma grupul Pulawska, secondat de presa reformista, s-a raliat celui de la Natolin, in sustinerea readucerii la putere a lui Gomulka.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO