Ziarul de Duminică

Primul eveniment Goldart din 2012/ de Ziarul de duminică

Theodor Palllady – Autoportret

Primul eveniment Goldart din 2012/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.01.2012, 00:00 130

Prima licitaţie Goldart din acest an a avut loc ieri, joi, 19 ianuarie, sub genericul "Nostalgia valorilor de odinioară". Temeiul acestei sintagme s-a regăsit atât în oferta de arte decorative, reprezentativă pentru "universul ambiental al bunicilor" - vase decorative şi mobilier provenite din manufacturi europene consacrate, carafe, tacâmuri, mici obiecte de birou dar şi bijuterii vechi, însă cu un impact major în decoraţia de interior actuală -, cât şi, mai ales, în arta plastică a sesiunii.

Prin subiectele selectate, grafica şi pictura propuse spre vânzare au vădit o privire retrospectivă asupra motivului, o nostalgică valorizare a "trecutului", chiar dacă acest "trecut" este detectabil doar într-o stare de spirit sugerată de artist.

Aşa sunt nostalgicele peisaje datorate artiştilor: Ştefan Constantinescu, Alexandru Szathmary, L. A. Biju, Aurel Popp Ludoşanu, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Rudolf Negely, Dimitrie Berea, Ion Cristian Popescu, Constion, Ştefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza, ş.a. Sugerând, prin obiectele înfăţişate şi printr-o anume atmosferă paseistă, tihna, stabilitatea vechiului cămin, frumuseţea "trecută", natura staticăpare a se încadra în aceeaşi categorie. Ea este ilustrată în expoziţie de artişti importanţi precum : Constantin Artachino, Kimon Loghi, Constantin Piliuţă, Adam Bălţatu, Micaela Eleutheriade, Paul Verona, Coman Ardeleanu, Ion Sălişteanu, L.A. Biju, Mina Byck Wepper, Nora Steriadi, Sever Frenţiu, Vasile Grigore. În fine, portretul , prin atitudinile visătoare ale personajelor, prin unele tipuri "tradiţionale" (în special figuri monumentale de ţărani), şi nu mai puţin prin detaliile adiacente, trimite la ceea ce am putea defini "genul nostalgic". Iubitorul de artă se poate bucura de "chipuri" imortalizate de: Vasile Grigore, Alma Redlinger, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Ion Mirea, C. Piluţă, Pericle Capidan, O. Băncilă, N. Tonitza (cu un portret de fată din prima sa perioadă de creaţie, din care nu lipsesc elementele simboliste) , Kimon Loghi, Nicolae Furduescu, Bob Bulgaru, Th. Pallady.

O menţiune aparte merită acordată "Portretului pictoriţei Elena Barbu" de Eustaţiu Stoenescu, îndeosebi pentru raritatea acestui tip de portret în vânzările publice: portretul monden - cel care l-a consacrat pe artist în istoria artei româneşti.

O a doua componenta a licitatiei din 19 ianuarie a avut un scop umanitar. Casa de Licitatii Goldart a propus colectionarilor o serie de lucrari realizate de artisti contemporani, depuse de acestia in licitatie cu scopul de a strange fonduri necesare salvarii vietii unei colege, pictoriţa Florica Ionescu, absolventa a Institutului de Arte Plastice din Iasi, eleva a maestrului Dan Hatmanu. Soarta face ca artista Florica Ionescu sa sufere de o boala nemiloasa dar pentru care sunt sanse foarte mari de vindecare in cazul unui tratament ce include si transplantul de celule stem.

PS: Articolul acesta a fost scris în dimineaţa zilei de 19 ianuarie. În după-amiaza aceleiaşi zile Casa de licitaţii Goldart a reprogramat licitaţia pentru 2 februarie, datorită blocării traficului în Capitală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24