Ziarul de Duminică

Prin Balcanii sălbatici, acum mai bine de un veac/ de Stelian Ţurlea

Prin Balcanii sălbatici, acum mai bine de un veac/ de...

Autor: Stelian Turlea

02.04.2015, 23:56 54

Romanul acesta*) a obţinut Booker International Prize pentru literatură arabă 2012. Cu puţin înainte, Rabee Jaber declara într-un interviu: „Scriitorul arab trăieşte într-o margine, dar poate că nu e un destin atât de rău. Poate că în margine el rămâne el însuşi. Ca Homer sau Kafka, se poate ruga mai bine nu în primul rând pentru recunoaştere, ci pentru două lucruri mai importante: sănătate şi timp suficient să-şi termine munca.”

Rabee Jaber, romancier şi jurnalist libanez, s-a născut la Beirut în 1972, a studiat fizica la Universitatea Americană din Beirut, din 2001, este redactor la suplimentul cultural „Afaq” al ziarului „Al-Hayat”. A publicat 18 cărţi, care au primit distincţii importante.
„Povestea lui Hanna Yakub” (cu titlul originar „Druzul din Belgrad. Povestea lui Hanna Yakub” este o cronică a celor doisprezece ani de temniţă şi a suferinţelor pe care Hanna Yakub le îndură în Belgrad şi în alte părţi ale Balcanilor. Acţiunea se petrece la jumătatea veacului al XIX-lea. Hanna Yakub e un creştin din Beirut, căsătorit, cu o fetiţă mică. Trăieşte din vânzarea zilnică a ouălor fierte, cu care se plimbă în piaţă şi în port. E însă vremea războiului civil din1860 din Munţii Libanului, în care intervin şi forţe britanice şi franceze care-i obligă pe turcii stăpânitori să deporteze un număr de luptători druzi în Balcani. Hanna Yakub e silit să-şi ia identitatea unui luptător druz şi e surghiunit împreună cu ceilalţi. Ajunge întâi la Belgrad, într-o temniţă sub pământ, mai mult mort decât viu. Grupul cu care a plecat se subţiază pe an ce trece. Prizonierii sunt puşi la construirea zidurilor, la refacerea drumurilor, la culesul roadelor livezilor, sunt mutaţi din cetate în cetate prin Blacani (Bosnia, Herţegovina, Macedonia, Muntenegru, Bulgaria), până reuşeşsc să se alăture unui convoi plecat în pelerinaj la Mecca. Hanna Yakub revine la Beirut după 12 ani ani, timp în care a îmbătrânit, a cunoscut lumea, a aflat ce înseamnă toleranţa faţă de celălalt, dincolo de preceptele religioase, a cunoscut Infernul, şi-a făcut speranţe, iar odată ajuns acasă, intră într-un alt exil, al unei familii care s-a schimbat cu totul în absenţa lui.

Rabee Jaber într-adevăr revitalizează romanul arab cu o voce proaspătă şi plină de forţă.

*) Rabee Jaber Povestea lui Hanna Yakub. Editura Pandora M.  Traducere şi note de: Dumitru Chican

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO