Ziarul de Duminică

Probleme de spatiu, clasamente si reprosuri

26.10.2007, 19:30 18

Deoarece in prezentul numar din Scena publicam atat ultimul episod al anchetei intreprinse printre critici si teatrologi in legatura cu performantele stagiunii trecute, cat si clasamentul rezultat din insumarea opiniilor lor si deoarece un cititor "profesional" mi-a adus un discret repros privitor la primele doua "tronsoane" ale materialului, dedic rubrica de fata limpezirii unor posibile nelamuriri. Asta fiindca, in esenta, nemultumirea exprimata de amabilul cititor se referea la caracterul oarecum criptic, pentru omul obisnuit, al raspunsurilor la ancheta. "Par ca se adreseaza doar celor de specialitate. Eu am niste colegi 'civili', foarte interesati de teatru, care insa, citind ziarul, nu au inteles chiar tot si, oricum, au vrut sa afle mai multe despre spectacolele pomenite acolo." Intr-un fel, reprosul m-a bucurat.
Din cauza spatiului restrans pe care il are la dispozitie rubrica ce gazduieste ancheta, precum si din cauza periodicitatii Scenei, pe de o parte, si, pe de alta parte, datorita numarului neasteptat de mare al colegilor care au reactionat favorabil la solicitarea redactiei, a fost nevoie ca raspunsurile, impartite in trei "calupuri", nu doar sa fie tiparite la intervale de o luna unele de altele, ci si sa fie considerabil prescurtate, ca forma. (Altminteri, dupa cum se poate constata chiar in numarul de fata, le-am lasat unor "respondenti" placerea - si... responsabilitatea - de a numi nu un/o titlu/persoana, cum li s-a cerut, ci de a produce adevarate liste.) Astfel, un spectacol a figurat cu toate datele sale "de identitate" (nume complet, autor, regizor, teatru) numai la prima "strigare", fiind citat ulterior doar cu titlul (eventual, prescurtat); tot asa, informatiile referitoare la realizatori au aparut in forma integrala numai in mentiunea-princeps. Pentru a usura cat de cat citirea anchetei, ofer in continuare "fisa" completa a artistilor si operelor de pe locul I (the winner takes it all...): 1 a.: Sado-Maso Blues Bar de Maria Manolescu (Teatrul Foarte Mic), b. E doar sfarsitul lumii de Jean-Luc Lagarce (Teatrul Odeon); 2. Pescarusul de A.P. Cehov, Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, regia: Andrei Serban; 3. Andrei Serban (pentru acest spectacol); 4. Andu Dumitrescu (pentru acest spectacol); 5 a. George Mihaita, pentru rolul Primarul din Revizorul de N.V. Gogol (Teatrul de Comedie), si Marian Ralea, pentru rolurile din Trilogia evreiasca, scenarii de Mihai Maniutiu (Nationalul din Sibiu); 6 a. Andreea Bibiri, pentru rolul Nina Zarecinaia din Pescarusul (TN Sibiu). Dar, cum si eu am epuizat spatiul, trebuie sa ma opresc aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO