Ziarul de Duminică

PROGRAM AGOPIAN/ Eu vreau sa fiu presedinte

PROGRAM AGOPIAN/ Eu vreau sa fiu presedinte
11.11.2009, 15:49 19
Sintem in plina criza economica, criza accentuata de crizapolitica, si este aproape o certitudine ca in 2010 criza se vaaccentua si ca ea nu va ocoli Uniunea Scriitorilor. De aceea credca lansarea unor programe generoase, a unor promisiuni la fel degeneroase, dar fara acoperire, este o utopie, cel putin pentru2010. Cine va promite marea cu sarea este fie prost, fie nebun, fiemincinos. Teoria actualului Presedinte, pusa in practica pe duratacelor patru ani a mandatului sau, a fost: "Cit avem bani, cheltuim;cind n-om mai avea, Dumnezeu cu mila!".
Este de banuit ca Nicolae Manolescu se va folosi de noulstatut (in mare parte intocmit de domnia sa), care este foartegeneros la capitolul Cheltuieli, pentru a-si continua politica.Ceea ce, conform unor previziuni facute de Varujan Vosganian inprimavara acestui an, la o memorabila sedinta de Consiliu, va duceUniunea in pragul falimentului, falimentul total (imposibilitateade a mai efectua plati curente) fiind la un pas. De aceea cred caanul 2010 trebuie sa fie un an sacrificat din punctul de vedere alinvestitiilor. Daca imi veti acorda increderea dumneavoastra si voifi ales Presedinte, voi limita toate cheltuielile la strictulnecesar si voi face economii printr-o politica flexibila deausteritate. Astfel, voi bloca unele posturi prevazute de noulstatut, cum ar fi cel de Prim-vicepresedinte, sau cel de sef deCabinet, dar si altele. De asemenea, voi bloca FestivalulInternational de la Neptun in actuala formula, care, sincervorbind, a adus in ultimii patru ani prea putine beneficiiscriitorilor români. Festivalul va putea fi reluat, intr-o formulaperformanta, atunci cind situatia financiara a USR se vastabiliza.
In 2010, salariile actuale ale angajatilor vor fi inghetate, iarcele nejustificat de mari vor fi reduse. De asemenea,indemnizatiile conducerii USR vor fi reduse in cazul cind sintdisproportionat de mari. Din pacate, acum, cind scriu acestprogram, nimeni nu stie precis (cu exceptia lui N. Manolescu)marimea reala a acestor salarii si indemnizatii auto-atribuite,fara stiinta Consiliului USR, cum ar fi fost firesc. (Pentru ceicare nu stiu, trebuie spus ca, in cazurile in care angajatii USR ausi carte de munca, impozitul platit la stat mareste cu aproximativ40% cheltuielile Uniunii.)
Toate revistele subventionate de USR vor fi analizate, pentru aputea stabili in ce masura cheltuielile facute pentru sustinerealor sint justificate sau nu. Sa ne gindim, de exemplu, la revista"Noua literatura" care, dintr-un capriciu al actualului Presedinte,a primit sume indecente in comparatie cu sumele primite de altereviste. Astfel, in 2007-2008 revista a primit o suma deaproximativ zece ori mai mare decit "Convorbiri literare". MasinileUniunii vor fi folosite cit mai rational posibil, la fel sitelefoanele. Nu vor mai fi calatorii nejustificate prin tara, cum afacut actualul Presedinte in lunile septembrie-octombrie a.c.,cind, sub pretextul supravegherii alegerilor de la filiale, s-adeplasat cu masinile USR insotit de o suita excedentara. A fost defapt un turneu electoral mascat.
De asemenea, daca voi fi ales, nu vor mai exista convorbiritelefonice cu Parisul, convorbiri astazi necesare pentru ca N.Manolescu sa poata conduce, din Franta, Uniunea Scriitorilor dinRomânia.
Desigur, in functie de situatia financiara a USR, pe care - dinlipsa de transparenta a deciziilor actualului Presedinte - nu ocunoastem decit partial, masurile si politicile de redresare vor fiadaptate la, probabil, trista realitate.
Evident, politica de austeritate pentru noi toti inseamna economii,care conduc la beneficii reale pentru membrii Uniunii noastre. Omare parte a banilor economisiti vor fi alocati ajutoarelorsociale, de care vor beneficia in primul rind scriitorii in virstacu pensii mici. Pentru a urgenta distribuirea acestor ajutoare,toate filialele vor primi sume de bani proportionale cu numarul demembri. Conducerile locale vor hotari (si vor justifica prindocumente) cum vor fi cheltuiti banii.
In acelasi timp, toate filialele USR vor primi fonduri pentru aputea demara proiecte, programe si manifestari proprii,subventionate preponderent din resurse locale.
Voi urgenta primirea in USR a traducatorilor straini si voiorganiza anual la Neptun o intilnire profesionala intre scriitoriiromâni si traducatorii lor.
Din nu stiu ce motive, actualul Presedinte a desfiintat Premiul USRacordat literaturii pentru copii si tineret, cu toate ca Uniuneaare o asemenea sectie. Il voi reinfiinta. Voi incerca sa deblochezPremiul National pentru Literatura, premiu acordat de GuvernulRomâniei. Nu stiu daca N. Manolescu a facut ceva in acest sens,cert este ca anul acesta nu s-a acordat.
Nu promit ca voi atrage bani de la Uniunea Europeana. In ceidouazeci de ani de existenta libera, cu un ultim Presedinteambasador al României la UNESCO, Uniunea n-a reusit sa faca nici unproiect european viabil. Prin urmare, daca un scriitor realizeazaun proiect cu sanse reale de a fi acceptat de UE, proiectulrespectiv va fi girat si sprijinit de USR. In caz de reusita, USRii va acorda procente din valoarea proiectului, din fondurileproprii. In mod similar, scriitorii care vor putea atrage fonduriinterne nerambursabile pentru proiecte girate de USR vor putearetine procentul legal din suma totala.
Voi infiinta un Grup de lectura format din personalitati literare,grup la care scriitorii tineri, membri sau nu ai USR, vor puteaapela pentru lectura manuscriselor. Cele mai bune titluri vor firecomandate Editurii Cartea Româneasca si altor edituri deprestigiu spre a fi publicate. Fragmente din aceste manuscrise,impreuna cu prezentarile aplicate facute de membrii Grupului delectura, vor putea fi publicate in revistele USR. In ceea cepriveste prestigiul scriitorilor nostri, e limpede ca USR nu poatecrea prestigii. Fiecare scriitor si-l construieste pe cont propriu,prin cartile publicate. Uniunea poate insa recomanda autoriconsacrati pentru a intra in programele si manualele scolare saupentru a fi studiati in Facultatile de Litere. De asemenea, USR varecomanda titluri selectate de pe lista autorilor consacratitraducatorilor din diverse tari, care in prezent se pling de lipsade comunicare cu USR. La acelasi capitol de promovare a operelorscriitorilor români, voi contura un parteneriat solid cu InstitutulCultural Român, oferindu-le girul si expertiza specialistilornostri.
Va garantez ca, daca primesc sustinerea dumneavoastra, voi fi unPresedinte mai bun si mai corect decit N. Manolescu, ceea ce nu eatit de greu pe cit ar putea sa para.
Multumiri lui Varujan Vosganian, primul care a sustinut (in van) opolitica de austeritate pentru Uniunea Scriitorilor.

Stefan Agopian s-a nascut la 17 iunie 1947. Apublicat romane, volume de povestiri si teatru. Premii literare: alAsociatiei Scriitorilor din Bucuresti, al Uniunii Scriitorilor dinRomania, al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania(ASPRO) etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO