Ziarul de Duminică

PROGRAM BREBAN/ Eu vreau sa fiu presedinte

PROGRAM BREBAN/ Eu vreau sa fiu presedinte
11.11.2009, 15:47 18
Pentru reorganizarea U. Scriitorilor in perioada 2009-2013, invederea intaririi vizibilitatii Uniunii in câmpul mass-media si alinstitutiilor centrale nationale; o mai decisa prezenta a cartiibeletristice românesti pe piata cartii si in acest sens,re-cucerirea si re-organizarea librariilor si a punctelor dedesfacere ce au fost in proprietatea Uniunii ca si contracteefective si urgente cu principalii difuzori nationali decarte.
Contacte permanente ale factorilor de decizie a Uniunii, dincapitala dar si ale Filialelor noastre cu institutiile executivuluipe plan national si local, pentru obtinerea de fonduri si sprijinadministrativ, punându-se si in acest fel un mai puternic accent peviata literara a marii provincii culturale a tarii, vitregita inlungile decenii comuniste dar si in anii post-revolutionari.
Optimizarea supra-structurii administrative a Uniunii sisprijinirea mai decisa a unei autonomii financiare a Filialelor dintoata tara, infiintarea de cluburi, organizarea de conferinte peteme specifice dar si mai generale, cu dezbateri publice, care,odata cu prezenta in librarii si in mass-media a cartii literareclasice dar si contemporane sa permita scriitorului de azi, activ,sa-si redobândeasca importanta si prestigiul pierdut in ultimeledecenii.
Presiune asupra factorilor de decizie din administratia politicadar si asupra editorilor de a trata in alt mod soarta cartii ca sia persoanei autorului, incercarea de a convinge statul dar siguvernantii, de nu importa ce culoare politica de a-si modificastructural viziunea asupra cartii românesti, clasice saucontemporane, ca si asupra literaturii si artei românesti care auparticipat efectiv, se stie, la constituirea României intr-un statmodern, european dar au forjat si pilonii identitatii siconstiintei de neam; principiul liberal, aplicat brutal si negradatin sfera supra-structurii, a artei si stiintei, intr-o tara careiese cu greu din ceea ce se numeste criza dar e de fapt un efortpenibil de a iesi in sfârsit, din hiper-centralizarea ce acaracterizat comunismul ca si eforturile laborioase de a crea oclasa de mijloc, structurata si apta de a participa efectiv lasustinerea valorilor nationale.
Re-abilitarea imaginii scriitorului ca si a intregii literaturimoderne si contemporane in ochii publicului românesc, recâstigarealectorului nostru, din varii straturi sociale, iubitor de litera siarta româneasca ca si sustinerea financiara a autorului viu, supusazi, la doua decenii de la Revolutie, la nu putine vexatiuni,confuzii umilitoare, voite sau nu, ca si reluarea legaturii activecu lumea scolii, contacte cu vecinii si colegii nostri europeni,sustinerea membrilor Uniunii in fata administratiei de stat sausustinerea celor aflati in deficiente de orice natura, sanitare,morale sau de cariera.
Iata câteva din dezideratele noastre pe care suntem decisi sa leurmarim si sa le realizam. Spre binele comunitatii autorului siautorilor vii, spre cinstirea efectiva a maestrilor nostri dinclasicitatea si modernitatea literara dar si spre o alta imagine pecare omul contemporan, de la noi sau din Europa, va trebui sa si-ofaca despre geniul creator românesc.
Detalii tehnice privind programul nostru vor fi prezentate laConferinta Nationala a Scriitorilor din România.

Nicolae Breban s-a nascut la 1 februarie 1934.A publicat romane, volume de eseuri, teatru, poezie, memorii. Estemembru titular al Academiei Romane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO