Ziarul de Duminică

PROIECTE/ Sa ne cunoastem scriitorii contemporani

PROIECTE/ Sa ne cunoastem scriitorii contemporani
27.01.2010, 15:29 93
Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" din Baia Mare (foto 1) estede aproape 10 ani intr-un proces de schimbare de paradigmă, de lanoţiunea de simplă bibliotecă cu servicii clasice, la o bibliotecămodernă (de fapt cea mai modernă bibliotecă publică din România),un adevărat centru cultural. Nu este săptămână in care aici să nuse intâmple o lansare de carte, un vernisaj, o activitate educativăsau un alt proiect in derulare.
Biblioteca baimareana devine, treptat, a treia casă pentrutineridupă casa părintească şi şcoală, dupa cum spunea prof. dr.Teodor Ardelean (foto 2), directorul bibliotecii.
Proiectul "Să ne cunoaştem scriitorii contemporani" s-a născutdin ideea de a pune cititorii tineri faţă in faţă cu scriitorii deazi, cu scopul de a provoca in ei dorinţa de lectură, mai multălectură si a fost gândit cu desfăşurare bianuala. S-a făcut unparteneriat cu cinci licee băimărene şi cu Editura RAO. Apoiscriitorul, economistul şi jurnalistul Eugen OvidiuChirovici a fost invitat la prima ediţie a proiectului, cares-a derulat in zilele de 14 si 15 mai 2009. Prima intâlnire aelevilor din clasele IX-XII cu scriitorul a avut loc prinintermediul cărţilor "La broasca leşinată" şi "A doua moarte" .Pornind de la ele, a fost lansat un concurs de creaţie literară cudouă secţiuni: "Alt final" şi "Eseu", care a fost jurizat descriitor. Prima zi a fost dedicată intâlnirii lui Chirovici cuelevii, in cadrul careia s-a purtat un fructuos dialog despre ceinseamnă să fii scriitor, de unde vine inspiraţia, cum poţi publicao carte sau cum se impacă in aceeaşi persoană economistul şijurnalistul cu scriitorul. A doua zi a fost rezervata premieriiconcurenţilor, Editura RAO fiind sponsor principal, dupa careelevii au asistat, alături de alţi invitaţi, la lansarea cărţii"Puterea" de Eugen Ovidiu Chirovici.
A doua ediţie a proiectului s-a derulat in zilele de11-12 noiembrie 2009. De data aceasta, au fost implicate opt liceeşi Grupul Editorial TRITONIC. Invitata a fost scriitoarea de cărţipoliţiste şi fantasyOana Stoica-Mujea, iar tema ediţiei:"Crime şi investigaţii intre literatură şi realitate".Pornind de la romanul poliţist al Oanei Stoica, "Indiciianatomice", a fost lansat pentru elevi un concurs. Participanţii laacesta au fost pentru scurt timp mici detectivi invitati sădescopere, printre cititorii bibliotecii, scriitoarea,criminalistul Gigi (nume de acoperire), "livrat" de InspectoratulJudeţean de Poliţie, şi unul dintre personajele reale din romanul"Indicii anatomice", Darius Filip. Elevii au stat apoi faţă in faţăcu scriitoarea Oana Stoica-Mujea şi cu criminalistul Gigi şi audialogat despre ce inseamna să fii detectiv in realitate, desprecum şi-a construit scriitoarea personajele şi despre cât de realesunt, care sunt riscurile fiecarei meserii: de scriitor şicriminalist.
A doua zi a fost dedicată premierii câştigătorilor concursuluide indicii, Grupul Editorial TRITONIC fiind sponsorul manifestarii,dupa care a urmat o triplă lansare de carte, avându-i prezenţi petrei dintre scriitori: "Somalia, MonAmour" (al treilea roman din seria StelianMunteanu), autori Bogdan Hrib şi Sofia Matei, "Papa trebuiesa moara" (volumul II din seria Vatican), autor Luis MiguelRocha din Portugalia, şi "Regina Elfă", autor OanaStoica-Mujea.

A treia ediţie a proiectului "Să ne cunoaştem scriitoriicontemporani" este programată pentru 17 februarie 2010 şi areca temă "Dragostea şi formele ei de comunicare:poezia, declaraţia, SMS şi mess-ul". Biblioteca vaavea tot opt licee partenere, iar acum invitat va fi poetulGeorge Vulturescu de la Satu Mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24