Ziarul de Duminică

Prost ca noaptea

Prost ca noaptea

Doamna din apa (Lady in the Water)

15.09.2006, 14:35 34

Pana si titlul acestei noi orori semnate M. Night Shyamalan incita la nenumarate si deloc flatante jocuri de cuvinte: un film intrat la apa, naufragiu, apa de ploaie, etc. etc. Dar, oricat ne-am juca noi cu cuvintele, nimic nu compenseaza jocul pe care il face regizorul cu nervii nostri. Cate calamitati mai trebuie sa rabdam pentru un film bun? Nu ca The Sixth Sense ar fi fost perfect, dar macar avea portiuni in care era realmente atmosferic si infricosator. Supraevaluarea critica si, mai ales, incasarile fabuloase l-au transformat pe regizor, peste noapte, intr-un wonder kid. Ego-ul lui s-a gonflat intr-o asa masura, incat se repezea la beregata oricarui carcotas care ar fi indraznit sa scuipe pe piedestal. Si, voila, reputatia de geniu obraznic. In scurt timp, Shyamalan a devenit un individ cu un tupeu atat de nemasurat, care se autopromova atat de neobrazat, incat nimeni nu avea curajul sa-l refuze. Va mai amintiti de Michael Cimino? A facut fenomenalul Deer Hunter, care a lansat carierea lui Meryl Streep si a lui Christopher Walken. Faima si banii i s-au urcat repede la cap, totul culminand cu Heaven's Gate, un film atat de pretentios si de catastrofal de scump, incat a distrus studioul care l-a produs.
Shyamalan pare a reedita destinul lui Cimino: atunci cand, dupa n-spe flop-uri consecutive, s-a dus cu scenariul peliculei de fata la Disney, producatoarea a raspuns, timorata, ca nu intelege nimic. Night a iesit ca un taifun, a amenintat cu procesul si cu o carte revelatoare si s-a mutat cu arme si bagaje la Warner, cei care, potrivit lui, stiu sa protejeze interesele creatoare ale unui geniu autointronat. Ei bine, Lady in The Water a aparut in dispretul si criticii si a publicului. Sarmana producatoare nu intelesese nu pentru ca era un rechin spalat pe creier, ci pentru ca nu era nimic de inteles.
Cazut in grandomanie si autoamagire, Shyamalan se inchipuie, din nefericire, un autor cu obsesii. Principala lui obsesie par fi niste monstri de care nu se sperie nimeni. Va mai amintiti de Sign, un film in care omenirea - si familia unui faimos antisemit australian - e amenintata de niste creaturi care arata ca o legatura de sparanghel? Lui Sign i-a urmat alta poveste cretinoida, The Village, in care o frumoasa oarba si, din nou, umanitatea erau hartuite de o chestie care arata ca lupul cel rau cu dinti de carton dintr-o serbare scolara. Acum vine aceasta idiotenie, unde un scriitor in pana de inspiratie se lupta cu o galma indescriptibila ca sa apere, da, o sirena. Dar de ce m-as obosi sa va povestesc o intriga pur si simplu fabulos de stupida? Evident, exista si un pericol pentru restul lumii. Singura amenintare palpapila asupra umanitatii pe care o vad e ca acestui "autor" sa i se mai finanteze un film. Se pare ca, acolo unde toata lumea vede ridicol, el vede "mitologie" si substanta. Poate credeti ca recenziile vitriolante de care a avut parte il vor astampara? Daca ar fi atat de usor cu grandomanii... Insa el va continua sa se creada un neinteles, un martir chiar, caruia cronicarii ii pun coroana de spini din pura rautate, doar pentru ca e... habar n-am... prea talentat? In afara ca e o poveste debila, Lady in the Water serveste si ca rafuiala lui MNS cu aceasta specie de monstri care sunt criticii de film - intruchipati in Lady in the Water de un personaj arid si acrit, numit Mr. Faber.
Ce-a fost in mintea intunecata a lui Night? Ei bine, insultand in avans detractorii, el a sperat ca va putea transforma tot argumentul intr-o rafuiala personala. Nu, draga Night, nu avem nimic cu tine. Doar cu filmele tale foarte foarte proaste.

Doamna din apa (Lady in the Water); regia M. Night Shyamalan, cu: Bryce Dallas Howard, Paul Giamatti; distribuit de InterComFilm Romania; premiera: 08.09.2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO