Ziarul de Duminică

Publicistica la Tritonic

Publicistica la Tritonic
01.02.2008, 18:54 12

Colectia a debutat cu Nu sunt guru de Michael Haulica si Despre science fiction de Radu Pavel Gheo. Au mai aparut alte patru volume, toate culegeri de articole ale autorilor respectivi.

Valentin Protopopescu - Mintea si muschii. Eseuri despre civilizatia sportului. Cartea aduna texte despre sport publicate in paginile revistelor Cultura, aLtitudini si Tenis Partener. Cam o treime au figurat si in alte carti ale autorului, care sustine ca aici "ele se regasesc firesc, prin tema lor: universul sportului. Mi-am permis sa le includ in acest volum deoarece fara ele conturul si identitatea unei carti de eseuri pe teme sportive n-ar fi fost complete. Foarte diferite ca abordare, eseurile trateaza indeosebi despre momente si personaje din lumea tenisului si fotbalului."

Robert Serban - Ochiul cu streasina. "Textele care urmeaza au fost publicate pe parcursul a cinci ani (2002-2007), in Focus Vest, Ziua de Vest, Sapte seri, Romania libera si TM 24 FUN, si fac parte dintr-un 'lot' de cateva sute. Nu au fost scrise cu gandul ca vor sta 'prinse' intre coperte, ca vor da corp unei carti, ci cu dorinta de a misca, la momentul aparitiei lor, ceva."

Bogdan Suceava - Distante, demoni, aventuri. Cu o prefata de Ovidiu Simonca. "Exista, in volum, si destul de multe pagini despre cum a ajuns Bogdan Suceava la scris, de ce a devenit scriitor, cum s-a documentat si s-a pregatit pentru diverse nuvele si romane, ce crede despre literatura, despre generatii. Am avut uneori impresia unor marturisiri in exces." Dar autorul spune, chiar la inceput, ca "aceasta carte ma reprezinta mai mult decat oricare alta".

Remus Cernea - Manifest impotriva becalizarii Romaniei. "Prezenta colectie de articole si interviuri se doreste a fi o forma de critica civila, culturala si politica fata de un fenomen care isi produce deja din plin efectele nefaste la nivelul intregii tari. In opinia mea, este necesara realizarea unei contraponderi cat mai ample si eficiente la o serie intreaga de reactii, atitudini, reflexe de gandire si actiuni subsumate termenului de 'becalizare' care ameninta valorile societatii deschise. Nu este suficient ca becalizarea sa fie intampinata doar cu umor, superioritate pedanta sau indiferenta suverana."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO