Ziarul de Duminică

Purtătorul de biruinţă/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

07.05.2015, 23:44 37

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

Viaţa, minunile, legendele şi obiceiurile

Meteor Press Publishing

Selecţie şi adaptarea textelor de Costion Niculescu.

Cultul Sfântului Gheorghe a cunoscut o imensă trecere în toată lumea crestină, atât în Orient, cât şi în Occident. Din veacul al V-lea, creştinii din Siria şi Egipt au început să-i dedice biserici şi mânăstiri. El a fost ales drept protector de unele ţări, precum Georgia sau Marea Britanie. Mii de biserici l-au ales de patron, în toată lumea. Orice suflet creştin vede în el întruparea virtuţilor curajului, răbdării în necazuri şi încrederii în ajutorul harului dumnezeiesc.

Dintre toti sfinţii sărbătoriţi în lumea creştină, puţini au ajuns la faima de care s-a bucurat şi se bucură Sfântul Gheorghe la poporul nostru. În satele şi oraşele ţării noastre, foarte multe biserici sunt ridicate în cinstea lui. Mulţi oameni, barbaţi şi femei, îi poartă numele.

Cinstirea Sfântului Gheorghe este probată atât de deasa folosire a numelui său ca nume de botez, îndeosebi în lumea tradiţională, cât şi de locul pe care îl ocupă numărul de icoane care-l au drept personaj în ansamblul de reprezentări.

Creştinii se roagă Sfântului Gheorghe ca unui izbăvitor al celor robiţi, unui doctor al neputincioşilor, unui ajutator al conducătorilor, ca Purtătorului de Biruinţă.

Cartea cuprinde şi liste cu localităţi din România care îşi trag numele de la Sfântul Gheorghe, mânăstiri, schituri şi biserici cu hramul Sf Gheorghe şi personalităţi (clerici şi laici) care au purtat numele de Gheorghe sau George.

 

Sfântul Efrem cel Nou

Meteor Press Publishing

Volum coordonat de Vlad Herman.

Sfântul Efrem cel Nou, marele mucenic şi făcător de minuni, cinstit de o mulţime de credincioşi din întreaga lume, a fost ales de Dumnezeu pentru săvârşirea minunilor în vremurile noastre tulburi, pentru întărirea credinţei şi mângâierea creştinilor, după cum el însuşi a mărturisit unei maici din Mănăstirea Bunei-Vestiri de la Nea Makri, Attica, Grecia, unde se află cinstitele sale moaşte.

Din 3 ianuarie 1950 – când Dumnezeu a rânduit aflarea sfintelor sale moaşte şi proslăvirea Sfântului – şi până astăzi, Sfântul Efrem nu încetează să săvârşească nenumărate minuni şi să se aplece asupra celor care pătimesc cumplit, asemenea lui, mistuiţi de mucenicia groaznicelor boli care macină lumea contemporană.

Şi, în ciuda tuturor răutăţilor şi nevredniciilor noastre, ne mângâie cu surâsul său dumnezeiesc, ne ia de mână, ne oblojeşte rănile şi ne dă o nouă şansă, ca, vindecaţi sufleteşte şi trupeşte, dar şi îndreptaţi şi înnoiţi întru Hristos, să păşim cu fermitate pe calea mântuirii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO