Ziarul de Duminică

"Noir caliente"

01.06.2004, 00:00 14



Carl Franklin pare sa fi inventat un gen: "noir"-ul caliente! Adica: se ia situatia clasica - un barbat, preferabil politist, o femeie, preferabil amanta, un sot gelos, preferabil dubios, si niste bani (multi) - si se arunca, totul, in tigaia incinsa a unei locatii hot-latino: Florida. Florida in iulie, cand nu "ninge" - ca-n filmul lui Thomas Vinterberg -, ci trupurile siroiesc de sudoare. Trupurile negre sau ciocolatii: in Contratimp (Out of Time) joaca Denzel Washington, Sanaa Lathan (o negresa) si Eva Mendes (o mulatra). Un triunghi foarte cool, desi e hot.



Franklin a mai realizat un "noir" excelent: Devil in a Blue Dress, considerat primul film "noir-noir" - adica povestit din punctul de vedere al unui personaj negru (Franklin insusi este negru); Devil... era ecranizarea unui roman, iar Denzel Washington juca si acolo - "diavolita in rochie albastra" fiind (superba) Jennifer Beals. Aici, diavolul este o valiza cu bani, iar suspansul vine de unde nu te astepti: un fax, un telefon, un pager...



Desi nu-si propune in mod direct o "revizitare" a genului, e posibil ca Franklin sa se fi inspirat din extraordinarul Out of Sight al lui Steven Soderbergh (vezi si eventuala parafraza a titlului!): cam aceeasi locatie, personaje complexe si echivoce, nuante mergand de la miere la chihlimbar. Dar Franklin nu pare sa fie interesat (cum fusese Soderbergh) de rasturnarea cronologiei; in plus, nici nu are la baza un roman scris de un "greu" al policier-urilor - Elmore Leonard -, ci doar un scenariu (abil, dar fara panas) scris de un anume David Collard. Rezulta un film care da ceea ce promite, dar promite prea putin ca sa dea lovitura.



Scena cea mai plina de suspans are ca personaj principal un fax: Matt (Washington), intrat pana-n gat intr-o intriga tenebroasa, e nevoit sa schimbe pe computer datele de pe o factura telefonica ce-l incrimineaza; in incaperea de-alaturi (sediul politiei!), faxul risca sa "scuipe" dovada... Daca vi se pare ca e floare la ureche sa joci la doua capete - la unul (fosta) nevasta, la celalalt amanta -, ganditi-va cat de complicat trebuie sa fie sa "inseli" tehnologia: spre deosebire de consoarta sau con-destinatara, tehnologia nu are umori, nu are slabiciuni si nu cunoaste satietatea! Matt va afla acest adevar abisal pe pielea lui (bine nadusita) si, desi scena in chestiune te trimite pe tine, spectator, pe marginea scaunului, jucandu-te cu impulsul de-a musca din scaunul din fata, ea trimite - de fapt - mai curand la thriller-urile lui Grisham decaat la un "noir" autentic.



Dar sa nu cerem filmului - cum spuneam - mai mult decat vrea sa dea. Una peste alta, Contratimp este un divertisment reusit (cu exceptia finalului, rupt parca din Armele mortale cu Mel Gibson) in care Washington isi demonstreaza inca o data clasa de actor "bun-la-toate", Eva Mendes & Sanaa Lathan sunt achizitii interesante, Dean Cain (in rolul sotului ticalos) face un contre-emploi bine-venit, iar John Billingsley (medicul legist, prieten al lui Matt) aduce acele tuse de "comic relief" fara de care un "noir" s-ar simti orfan. Cam asta e tot.





* Contratimp/Out of Time, regia: Carl Franklin, scenariul: David Collard, cu: Denzel Washington, Eva Mendes, Sanaa Lathan, Dean Cain, John Billingsley. Thriller SUA, 114 min. Distribuit de New Films Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels