Ziarul de Duminică

Ramasitele verii

Ramasitele verii

Gore Mircescu - La Plaja, ulei/carton

04.11.2008, 16:18 341

Octombrie a adus pe piata mai multe imagini ale rasfatului bailor de soare dela malul marii. Acuarele, desene in carbune sau penita, mai mult ori mai putin elaborate, dar si uleiuri pe panza sau carton pastreaza peste mijloc de toamna aroma zilelor caniculare racorite in apa sarata a marii.
Hartia a primit tuse simple, rapide, mici urme de laviu sau accentuate urme de tus negru lasate de pensula. Pe panza si carton compozitia este mai elaborata, personajele mai bine exersate, pudoarea concret precizata.
Este interesant de vazut ce anume au preferat artistii sa surprinda: trupurile nude expuse in pozitii cum nu apareau in cazul niciunui model de atelier, o compozitie cu accente rubensiene, imagini de atmosfera sau pur si simplu peisajul in care mici pete de culoare despart armonia tacuta dintre apa marii si nisip...
In cataloage descoperim in primul rand numele artistilor: Sorin Ionescu, Gabriela Florescu, Costin Ioanid, Vasile Grigore, Dem Iordache, Gore Mircescu. Costin Ioanid pare cel mai atras de subiect. Intr-o singura zi, la doua licitatii diferite, ii apar doua acuarele estivale. Doua plaje din Mangalia, acuarele pe hartie, realizate la mijlocul anilor 50. Intr-unul dintre desene sunt doar personaje turistice, dar in altul se vede cineva care exerseaza la sevalet. Doua peisaje din Tulcea si unul din Mangalia sunt vandute la pachet cu pret de pornire 1.600 de lei. La concurenta, mai exista o alta acuarela cu plaja de la Mangalia a carei licitare porneste de la 500 de lei. Tot Ioanid semneaza si un ulei, La plaja, estimat la doar 400 de lei. Niciuna dintre lucrari, nici desenele nici uleiul, nu are semnatura, fapt care poate explica diferentele de pret.
O acuarela a lui Sorin Ionescu, Femeie citind, nu este explicit o imagine de plaja, dar doamna care a fost model este in costum de baie... Aceasta acuarela, semnata, este estimata la 1.100 lei.
Tot o acuarela, mai elaborata, semneaza si Gabriela Florescu, La scaldat. Este vorba de o compozitie-studiu, cu trei personaje rubensiene, care este estimata la 700 de lei.
Un peisaj al lui Dem Iordache, Plaja si o compozitie cu doua personaje semnata Gore Mircescu, La plaja, schimba preturile. Pictura lui Dem Iordache, un peisaj clasic al autorului care a murit in 1982, porneste dela 3.000 de lei. Iar compozitia lui Gore Mircescu, un autor care a trecut pragul dintre secole si care surprinde atmosfera de plaja a anilor din prima parte a veacului XX, a fost estimata la peste 10.500 de lei.
Avem si o imagine estivala relativ recenta. Un desen, Plaja la Mamaia, in tus negru cu pensula al lui Vasile Grigore, un studiu cu trupuri care stau la plaja, o cautare a liniilor feminine care a fost deja prezentata intr-o expozitie retrospectiva, din septembrie 2005. Desenul este pretuit la 2.600 de lei si nu are nimic de-a face cu lumea mondena care pigmenteaza plajele Mamaiei in ultimii ani.
 
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO