Ziarul de Duminică

Recuperarea unui mare sociolog trecut la index/ de Ziarul de duminică

Recuperarea unui mare sociolog trecut la index/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

28.11.2013, 23:53 79

Alexandru Ovidiu Vintilă

Traian Brăileanu

Dialectica unei istorii personale

Editura Tracus Arte

Traian Brăileanu (1882-1947) a fost unul dintre cei mai mari sociologi ai României. Licenţiat al Facultăţii de Filosofie din Cernăuţi, doctor al Universităţii din Cernăuţi (1909), decan al Facultăţii de Litere şi Filosofie din aceeaşi localitate, membru al Academiei de Ştiinţe Politice de pe lângă Columbia University din New York, a fost nu doar profesor, ci şi om politic legionar, îndeplinind funcţia de ministru al Educaţiei naţionale, Artelor şi Cultelor în Guvernul Ion Antonescu (14 septembrie 1940 - 21 ianuarie 1941). După rebeliunea legionară a fost arestat şi internat în lagărul de la Târgu Jiu, iar în 1946 a fost arestat de regimul comunist şi condamnat la muncă silnică pe viaţă. A murit la penitenciarul Aiud.

Cartea poetului Alexandru Ovidiu Vintilă, redactor şef al revistei „Bucovina Literară”, abordează o temă dificilă, care combină istoria culturii cu cea politică: viaţa şi opera lui Traian Brăileanu, care au fost excluse din aria cercetării istorice, în perioada comunistă. Studiul s-a născut din lipsa unei lucrări monografice, sistematic întocmită, despre Traian Brăileanu, una dintre personalităţile, în opinia autorului, inconturnabile ale Bucovinei. „Cum filosoful şi sociologul cernăuţean a fost trecut la Index de fostele autorităţi comuniste, am considerat că este oportun un demers de acest gen, mai ales că, în cazul său, încă se operează cu judecăţi de valoare marcate de mefienţă. Şi asta, după cum se ştie, din cauză că a îmbrăţişat o anumită opţiune politică.” Cartea s-a vrut a fi una recuperatorie, „de reconstrucţie a traseului biobibliografic străbătut de savantul cernăuţean, o sinteză, pe cât posibil, completă asupra vieţii şi activităţii lui, unul dintre cei mai însemnaţi sociologi români, redutabil teoretician al elitelor, doctrinar al naţiunii, cu o viziune sistemică, cel care a valorificat în premieră, în sociologie, filosofia lui Vasile Conta, deschizător de drumuri în România în ceea ce priveşte ştiinţa politică, fiind autorul, în acest sens, al primului tratat de politologie din spaţiul carpato-danubiano-pontic, întâiul traducător, în limba română, al lucrării lui Kant Critica raţiunii pure, dar şi al operei integrale a gânditorului de la Königsberg, interpret şi tălmăcitor de seamă al lui Aristotel, veritabil gânditor creştin, în ultima perioadă a vieţii sale, mărturisitor al mesajului hristologic şi, nu în cele din urmă, major sociolog al comunităţii”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO