Ziarul de Duminică

Regele Carol I in Rusia

Regele Carol I in Rusia
26.10.2007, 16:13 579

Suveranul roman s-a deplasat pentru intaia oara la Sankt Petersburg in 1898. Pana atunci a mai fost o singura data in Rusia, in 1869, la Yalta (Peninsula Crimeea, Ucraina, in prezent). Planurile calatoriei din 1898 au fost definitivate la 15/ 27 iunie 1898, cand seful Casei Militare Regale l-a informat, confidential, pe Dimitrie A. Sturdza (1833-1914), premier si ministru al afacerilor externe, ca opt persoane aveau sa-l insoteasca pe Regele Carol I. Cu exceptia lui D.A. Sturdza si a unui secretar de legatie, desemnat de acesta, suita suveranului roman a fost formata numai din ofiteri superiori. S-au adaugat sapte valeti germani, care au asigurat confortul suveranului. D.A. Sturdza l-a informat, cifrat, la 15/ 27 iunie 1898, pe reprezentantul Romaniei la Sankt Petersburg despre iminenta vizitei.
Inainte de a pleca din tara, Regele Carol I a luat unele masuri cu caracter administrativ. Astfel, solicitarile ministrilor puteau fi aprobate de Consiliul de Ministri, acestia avand de asteptat sanctiunea ulterioara a regelui. De asemenea, functionarii publici puteau fi destituiti pentru abateri. Eliberarea din functie avea un caracter provizoriu, o hotarare definitiva in acest sens urmand sa fie luata de Carol I.
Rusii au privit cu simpatie vizita regelui Carol I, precizand ca acesta a fost decorat cu Ordinele Sf. Andrei cu spade si Sf. Gheorghe, ultimul oferit personal de tarul Alexandru al II-lea (1855-1881), la 4 septembrie 1877, la Poradim (Bulgaria).
Carol I a fost asteptat pe peronul garii de o garda de onoare, formata din soldati ai Regimentului 7 Grenadieri, care au luptat sub comanda sa la Plevna. In flancul stang al regimentului au fost asezati ofiterii rusi care au fost distinsi cu Crucea romana pentru Campania din 1877-1878 si Crucea pentru trecerea Dunarii.
Odata stabilit in Sankt Petersburg, Carol I a vizitat bisericile ortodoxe si a participat la un pranz de gala, organizat in onoarea sa la palatul Petershof. Tarul Nicolae al II-lea (1894-1917) a inchinat in sanatatea Casei Regale romane si pentru prosperitatea Romaniei. La randul sau, Carol I a multumit pentru primirea cordiala care i-a fost facuta, mentionand "ca amintirea despre petrecerea-i in Rusia va ramane pentru totdeauna nestearsa din inima sa".
Apropierea regelui Carol I de Rusia a fost determinata de situatia neplacuta a romanilor din Transilvania, aflati la vremea respectiva in componenta imperiului Austro-Ungar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO