Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII / Romani in China

REPORTAJUL SAPTAMANII / Romani in China
12.07.2010, 16:04 969

In timp ce-n Romania angajati si patroni sunt furiosi sisperiati deopotriva de ziua de maine, exista romani care-i radcrizei economice in nas! E drept ca o fac de departe - tocmai dinOrientul Indepartatat, acolo unde putini au curajul sa plece, siinca mai putini sa o ia de la capat. Romanii din Shanghai nedezvaluie cheia succesului in China - o tara care a uimit si acontrariat o lume cu cresterea ei economica in timp ce intregOccidentul inca isi linge ranile dupa crahul financiar.

China, Shanghai: oficial, 20 de milioane de locuitori.Neoficial: 30 de milioane. Un oras ceva mai mare decat o Romanie! Ometropola in care localnici si expati deopotriva traiesc pe propriapiele miracolul chinezesc: boom economic, boom imobiliar, totul epe dos fata de Europa sau America. In Orientul indepartat acum sefac bani, acum se traieste pe picior mare. In metropola chinezeascade la Marea Galbena nu e criza! Chinezii se inghesuie sa cumperecase, masini si nimicuri din mall-uri de lux. Catalin, Nicol,Cristi, Adriana, Crina, Maia si Vlad sunt martori: China e cu totulaltceva decat ne-am fi putut noi imagina vreodata! Chinezii le-audat peste cap sistemul de valori si felul de a gandi!

Catalin e detasat cu serviciul in Shanghai, de cativa ani. S-amutat de curand din acest cartier de lux, in altul, ca sa fie maiaproape de birou. Romanul isi face plimbarea de seara pe falezafluviului HuangPu si numara barjele care se indreapta spre portulmaritim: "Am deschis prima firma de logistica in Shanghai, patronroman, firma romaneasca, investitie romananeasca. Nu traiesc de peurma chinezilor." Ideea era de a intermedia afaceri intreimportatori romani si chinezi. Catalin isi pierde serile la birou,fiindca Romania e cu 5 ore in urma - ca fus orar.

In China esti proprietar pe casa, dar terenul e al statului. Deaceea sistematizarea si proiectele de urbanism nu au nici oopreliste: pamanturile sunt concesionate pe cateva zeci de aniinvestitorilor, care inainte de a construi sunt obligati sa-idespagubeasca pe demolati. Iar chinezii saraci abia asteapta: suntmaghernite in care locuiesc cate 3 generatii, iar fiecare primestede la demolator apartament nou sau bani suficienti sa inceapa oafacere - dupa cum vrea.

Asa se face ca in Shanghai sunt peste 600 de zgarie-nori si alti300 in constructie. Cel mai impunator e o investitie japoneza:

Desfacatorul de bere e o cladire controversata: gauradreptunghiulara din varf trebuia sa fie rotunda, ca umbra sa saproiecteze peste oras drapelul japonez, dar chinezii s-au prins siau blocat proiectul pana cand a fost modificat. Nu s-au speriatinsa de investitiile capitaliste. Asa si-au construit si autostrazisuspendate si tuneluri pe sub fluviu - prin parteneriate publiceprivate si concesionari.

Dupa ce am trecut printr-unul dintre cele 4 tuneluri noi, pe subfluviu, ajungem acasa la Catalin. Iubita lui e chinezoaica. Si nusuporta lipsa de punctualitate - meteahna romaneasca. Si cumCatalin a intarziat din nou prea mult la serviciu - il pedepsestein felul ei oriental - incuiata in dormitor! ll lasam pe Catalin saaprofundeze chineza si sa se impace cu Xixi.

Intr-o scoala privata din cartierul financiar al Shanghai-ului,micile chinezoaice iau lectii de balet. Cum majoritatea chinezilorau doar un copil - din cauza politicii demografice, parintiiinvestesc totul in odrasle. Aceste fetite platesc bani grei pentruorele de gratie. Profesoara lor e Adriana - de loc din Baia Mare.De 15 ani - stabilita in China, unde si-a facut un nume in balet.Atestata la scoala de balet din Beijing, romanca e singura care areusit sa puna in scena "Moartea Lebedei" cu balerine de numai 9ani. Si, desi poate fi dura, Adriana e un idol pentru micilebalerine.

In Baia Mare, Adriana Cristian Wang a facut de toate, numaicoregrafie nu: import, export, vanzare engros si en detail, dardezamagita in afaceri, si-a facut bagajele si a emigrat in China,acasa la sotul ei. Isi aminteste cum era Shanghai-ul cand l-avizitat prima oara, acum 20 de ani. "Nu aveam unde sa merg la wc,nu erau wc-uri, nimeni n-avea wc-uri. Erau casele vechi, cum eraucasele de carton de la Cernavoda, cand se construia canalulDunare-Marea Neagra. Nu existau dusuri, nimeni nu facea dus. Sespalaau in lighean cu apa fierbinte: inmuiau prosopul si se frecau,de sus pana jos - aia era baia chinezului... Am gasit acum 20 deani in China o reclama, <<sa prindem din fuga mileniul3>>, n-am s-o uit niciodata! Si am vazut cum Shanghaiul siChina in general a prins mileniul 3 din fuga. Nu stiti ce-am gasitaici acum 20 de ani! Locul asta, Pudong, in care ati venit, erasector agricol, nu existau poduri, nu exista tunelul, veneaupietari, cu bacul, dimineata din Pudong sa duca vegetale proaspetein Puxi sa le vanda, plecau la drum cu 5,6,7 ore inaintea diminetiisi ajungeau pe la 7-8 sa le vanda, si acum faci 30 de minute, badaca vor sa prelungeasca linia magnetica, faci 5 minute!"

Linia magnetica, adica trenul de mare viteza MAGLEV - unic inlume, care strabate 40 de km in 8 minute si poate atinge o vitezade 400 de km pe ora. In Shanghai se traieste in viteza: viataincepe la 4 dimineata. Adriana lucreaza 7 zile din 7, de dimineatapana seara. Ca sa-si permita 2 luni de vacanta pe an. "Ma intreaba:cand te odihnesti? Nu stiu cum sa le spun sa inteleaga ca maodihnesc muncind! Asa se munceste aici. Oamenii nu se streseaza,oamenii muncesc!!!! Este o societate civilizata care a fost mult,mult mai in urma decat era Romania acum 22 de ani."

Vizitele Adrianei in Romania i-au lasat un gust amar: "Nu stiude ce oamenii nu vor sa-si schimbe mintea, nu vor sa serevolutioneze, nu vor sa accepte noul, nu vor sa accepte ca lumea,lumea se invarte si fara Romania, si ca noi trebuie sa prindempasul cu lumea... Am vazut constructii in Romania care mi-auridicat parul maciuca, chicioase, urate, orase care au fostfrumoase si sunt gretoase. Eu cred ca pentru Romania e foartetarziu sa inceapa o reforma..."

Adriana si-a creat propria ei Romanie in Shanghai. Cu fiul si cusotul ei vorbeste romaneste. "Sotul meu se uita la Protv, marea luiiubire este Andreea Esca, el n-a stiut o boaba limba romana, ainvatat limba romana cu Andreea Esca." Asuko, fiul ei, nu stia oboaba chineza cand a ajuns in Shanghai, dar a invatat-o in 6 luni.Dupa 9 ani petrecuti in China, baiatul isi pastreaza limba maternacu accent de ardelean si cetatenia romana, fiindca China este otara non-imigranta. Nici el, nici mama lui n-au cetatenie chineza,ci doar rezidenta. In Shanghai, Adriana se simte acasa.

Vorbeste fluent chineza - probabil cu accent ardelenesc si chiardaca nu intelege o iota din scrierea chineza, nu se pierde peautostrazi. E unul din putinii romani care au masina aici. Dincauza poluarii si aglomeratiei pe sosele, in Shanghai, placutele deinmatriculare se scot la licitatie, doar cateva pe luna si costamii de dolari. Cine nu are numar de Shanghai nu patrunde pesoselele rapide care strabat metropola. Cu mici exceptii -romanesti!

Si cum lumea-i mica, chiar si in China, dam nas in nas cu altroman: Cristi este roman, lucreaza pentru o firma greaca si estetaticul unei eleve romance de-a Adrianei.

Si Nicole Burcuta s-a refugiat in Shanghai pe timp de criza. Avenit aici in vacanta acum 4 ani, pentru o luna, si n-a mai vrut saplece. Nicole e din Bacau, si coplesita de metropola, ca sa nu serataceasca, isi lua ca reper cladirile inalte. "Asta la inceput,dar cum se schimbau de pe o zi pe alta, sau intr-o luna déjà eraucladiri noi, unele zone nu le-am mai recunoscut dupa 3 luni. Candam venit eu, erau 4 linii de metrou, acum sunt 11 linii." A lucrato vreme la o firma romano-chineza, dar si-a pierdut job-ul dincauza crizei economice din Europa. N-a plecat acasa - fiindca aveabani pusi deoparte. Acum isi cauta un serviciu la o firmachinezeasca, si ca sa faca fata concurentei si-a platit un curs dechineza - scris/citit la o facultate de stat. In campus isi faceprieteni chinezi, ca sa-si perfectioneze limba. Chinezii auprimit-o cu bratele deschise, i-au si dat un nume chinezesc, pecare il are trecut in legitimatia de student. Daca ii e dor decasa? A fost la Bacau asta iarna, dar s-a grabit sa-si facabagajele si sa se intoarca printre chinezi. Vizita acasa aintristat-o. "Ii vad pe romani ca nu au vise si nu indraznesc saviseze pentru ca sunt saraci." O contrazicem pe Nicoleta, si Chinaare milioane de saraci, chiar si Shanghai. "Este saracie, dar… eisunt saraci, dar veseli! Romanul e si sarac si trist sineprietenos. Sa nu crezi ca nu mi-e dor de tara sau ca n-as vrea salocuiesc in Romania, ba as vrea sa locuiesc acolo, dar intr-oRomanie normala, sa fiu mandra ca sunt roman."

Dar deocamdata, Nicole a ales Orientul. Sunt milioane deoccidentali ca ea. La orele de chineza are colegi din toata lumea:SUA, Anglia, Germania, Italia, Africa de Sud sau Brazilia. Oamenitineri care vor sa rupa zidul chinezesc al limbii ca sa patrunda inparadisul economic din Shanghai.

Intr-un parc residential din cartierul financiar alShanghai-ului, Pudong, familia Visan traieste visul american invarianta chinezeasca: o vila impunatoare, interioare spatioase,decorate cu bun gust, o bucatarie pentru care s-ar zgaria pe ochivecinele din Mangalia, si scoala de elita pentru Maia si Vlad. DoarCristi Visan munceste, e inspector naval si castiga extreme debine, plus ca firma ii plateste chiria si studiile celor 2 copii lascoala privata englezeasca. La asta se adaua asigurare medicala sibilet de avion odata pe an spre Romania. Dupa 10 ani de munca pesantierul naval de la Mangalia, si inca unul pe un vapor decroaziera, Cristi l-a prins pe Dumnezeu de-un picior! Crina ecasnica, dar cum are menajera, se ocupa mai mult cu shopping-ul. Iasi lectii private de chineza si deja se descurca singura in oras.Copiii au invatat engleza in doua luni. Vlad face baschet sifotbal, iar Maia… balet. Vlad face fata cu brio provocarilor de amanca cu bete si de a invata scrierea chineza, iar Cristi einmarmurit de luxul pe care a ajuns sa-l traiasca pe propria piele,aidoma chinezilor din clasa medie. Cristi si Crina tin legatura cuRomania pe internet. Sunt fani "Dansez pentru tine" si nu pierdnici un meci important.

Oricat de jenant sau lipsit de patriotism ar suna, romanii dinShanghai, vreo 200 la numar, nu mai vor acasa, decat in vizita. Iarunii se gandesc sa stea departe de Romania, macar pana ce trececriza economica.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!"din 16 mai 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24