Ziarul de Duminică

Romanii de la est de Bug

Romanii de la est de Bug
02.03.2007, 19:02 148

Prezentul volum aduce in fata cititorilor o cercetare si o realitate demografic-sociologica, ambele datand din anii celui de-al doilea razboi mondial. Cercetarea, condusa de Anton Golopentia, a fost intreprinsa intre anii 1941 si 1944 de o echipa a Institutului Central de Statistica, potrivit dispozitiei primite de la presedintia Consiliului de Ministri, si viza identificarea romanilor de peste Bug. Investigatia vede lumina tiparului pentru prima oara.

Realitatea descoperita ca urmare a cercetarii e prezentata in rapoarte, studii si tabele demografice indicand, pe localitati, populatia romaneasca de pe teritoriul ucrainean dintre Bug si Nistru, gradul in care aceasta si-a pastrat limba si cel in care sunt conservate obiceiurile traditionale.
Cercetarile au dezvaluit si mecanismul proceselor de deznationalizare. Cititorului de astazi trebuie sa-i reamintim ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Bugul a constituit frontiera militara intre Transnistria administrata de romani si restul Ucrainei, administrat de trupele germane. Recolta bogata a echipei IREB (Identificarea Romanilor de la Est de Bug) este prezentata acum, cu o intarziere de peste o jumatate de secol, de catre fiica sociologului, prof. dr. Sanda Golopentia, care ingrijeste cele doua volume masive si semneaza o substantiala introducere, notele si comentariile*.
Dintre cercetarile intreprinse in timpul razboiului de Institutul Central de Statistica si de Institutul Social Roman, inscrierea si studierea romanilor de la est de Bug a fost cea mai redusa ca personal si cea mai extinsa ca suprafata acoperita. Ea l-a purtat pe Anton Golopentia - care asigura contactele cu administratia germana, stabilirea punctelor de ancheta, dispersarea pe teren a echipelor si legatura cu ICS - in zigzag de la Bug spre Nistru, bazinul Donetului, Crimeea si Melitopol, dar si de la Bug la Rovno, in Polonia.
Documentele tiparite in cele doua volume provin in principal din dosarul 40.002 al procesului L. Patrascanu si dosarul 19.059 al Parchetului Curtii Bucuresti - Cabinetul Crime de Razboi din Arhivele SRI, dar si din arhiva familiei si din cea a Institutului National de Statistica, unde fiica cercetatorului a descoperit, in urma cu cinci ani, trei mape ce ocupau aproximativ o jumatate de metru si pe al caror cotor era marcata gros litera G.
"E timpul sa incercam sa scoatem de sub sfielile tacerii de cultura mereu astfel dominata si mereu indoindu-se de sine momente, cum a fost cel al cercetarii IREB, in care s-a indraznit tinereste intalnirea cu semeni instrainati de multa vreme, dar pastrand inca nume si vorbe prin care puteau fi contactati si intelesi. Momente de acest fel lumineaza nu numai un aspect al trecutului romanesc, ci si modul in care se poate vorbi astazi despre o diversitate romaneasca" (Sanda Golopentia).
*) Anton Golopentia - Romanii de la est de Bug, doua vol., Editura Enciclopedica. Volume editate, introducere, note si comentarii de prof. dr. Sanda Golopentia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO