Ziarul de Duminică

Scrisori catre Europa Libera

Scrisori catre Europa Libera
27.05.2010, 15:32 45

Gabriel Andreescu, Mihnea Berindei (editori)

Ultimul deceniu comunist. Scrisori catre Radio EuropaLibera

I. 1979-1985

Editura Polirom

Gabriel Andreescu si Mihnea Berindei au reunit in volum o partedintre scrisorile trimise postului de radio Europa Libera de catreascultatori, in anii '80. Mesajele, retransmise in tara pe caleaundelor, constituie, in ciuda diversitatii autorilor si asubiectelor abordate, un ansamblu coerent si viu, care ne permitesa retraim atmosfera acelor ani. Scrisorile sugereaza presiuneacovarsitoare a regimului, umilintele si neputinta oamenilor,aroganta liderilor comunisti, dar si "descatusarea" oferita deEuropa Libera celor din tara. In cursul ultimului deceniu comunist,postul de radio primea in jur de 500 de scrisori pe an. "Scrisorileprovin de la toate categoriile societatii, de la tarani, muncitori,tehnicieni, functionari, intelectuali, pana la nomenclatura siSecuritate. Ansamblul acestor scrisori ne permite sa reconstituimviata cotidiana si atmosfera acelor ani. Nu exista aspect al vietiicotidiene care sa nu fie abordat, deseori din mai multe unghiuri devedere si pe mai multe tonuri. Putem urmari cum situatia sedeterioreaza treptat pana la generalizarea mizeriei materiale simorale."

Liliana Andreea Vasile

Sa nu auda lumea. Familia romaneasca in Vechiul Regat

Editura Tritonic

Volumul suprinde un fragment din universul cotidian alsocietatii romanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea sise doreste a fi un ghid captivant deopotriva pentru publicul curiosa descoperi lumea familiei, cat si pentru specialistii dedicatistudiului istoriei sociale. Autoarea ne prezinta o temaspectaculoasa, dar in acelasi timp dificila. Acest considerent insaa fost depasit cu succes prin folosirea tehnicilor si metodelorspecifice istoriei sociale. Descoperirile si observatiile emise incuprinsul lucrarii deschid drumuri noi in cercetareaistoriografica, invita la reflectie si concomitent ofera informatiipretioase despre relatia dintre teorie si practica sau dintrelegislatie si morala in spatiul familial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO