Ziarul de Duminică

Scurte

Scurte
17.08.2007, 19:23 22

Dupa-amiaza de hot
A avut loc un nou jaf in lumea artei - de data aceasta nu intr-unul dintre numeroasele filme pe aceasta tema turnate la Hollywood, ci in realitate, la un muzeu de arta din Nisa, de unde au fost sustrase tablouri de Monet, Sisley si Bruegel. Jefuitorii s-au prezentat intr-o duminica dupa-amiaza la Musee des Beaux-Arts, unde intrarea e gratuita, si au amenintat cu arma personalul, dupa care au sustras picturile si au plecat rapid. Doua dintre lucrarile disparute - Falaises pres de Dieppe de Claude Monet si Allee de peupliers de Moret de Alfred Sisley - au mai fost furate, din acelasi loc, pe 21 septembrie 1998. Cele doua tablouri au fost gasite intacte la o saptamana dupa disparitia lor, pe un vas in reparatii ancorat in portul Saint-Laurent-du-Var, iar autorii jafului, printre care si un angajat al muzeului, au fost intre timp prinsi si condamnati.
Pasiunile muzicale ale lui Hitler
Recent, a fost descoperita in Germania colectia de inregistrari pentru gramofon a lui Adolf Hitler. Albumele, ajunse intre timp la un ofiter din serviciile secrete ruse care a examinat buncarul din Berlin dupa moartea Fuhrerului, au fost gasite de nepoata acestuia. Colectia include uvertura operei Olandezul zburator de Richard Wagner, interpretata de orchestra Bayreuth Festival House, aria Moartea lui Boris Godunov, de Modest Musorgski, interpretata de rusul Feodor Saliapin, un album complet de P.I. Ceaikovski, interpretat de violonistul Bronislaw Hubermann, piese de Alexander Borodin si Serghei Rahmaninov si opere semnate de compozitorul si interpretul Artur Schnabel, care a parasit Germania in 1933 pentru ca era de origine evreiasca.
Batranete cu farmec
Conform unui sondaj realizat in Marea Britanie, George Clooney (foto) si Helen Mirren conduc in clasamentul vedetelor care au imbatranit cel mai frumos. Clooney a fost preferatul unei treimi dintre participantii la sondaj (desi este aproape stupefiant sa se vorbeasca despre batranete la cei... 46 de ani ai sai - n.n.), iar Helen Mirren a intrunit voturile a 34% dintre respondenti. Alte raspunsuri au relevat faptul ca oamenilor le-ar placea sa bea in compania lui Johnny Depp sau Jennifer Aniston.
Rolling Stone si Playboy pe DVD
O companie newyorkeza specializata in publicarea arhivelor de reviste in editie digitala va scoate pe piata, in septembrie, un set de DVD-uri cu 72 de numere ale Playboy aparute in anii '50, reproduse pagina cu pagina. Pe langa prima editie a revistei, care dateaza din decembrie 1953 si o are pe Marilyn Monroe pe coperta, pachetul va contine lucrari de fictiune scrise de personalitati precum Jack Kerouac, John Steinbeck si Ray Bradbury, plus desene realizate de LeRoy Neiman si poze cu Brigitte Bardot si Bettie Page. Aceeasi companie va oferi si o colectie de DVD-uri cu arhiva completa a publicatiei Rolling Stone, care sarbatoreste 40 de ani in 2007.
Cu doua veacuri mai devreme
Marco Polo a descoperit America inaintea lui Columb, sustine un studiu recent, care porneste de la o harta aflata in Biblioteca Congresului de la Washington. "Pe harta figureaza imaginea unui vapor si o parte din India, China, Japonia, Indiile orientale si America de Nord", indica raportul bibliotecarului din epoca la care a fost cercetat documentul (1943). "Daca aceasta harta apartine cu adevarat lui Marco Polo, atunci acesta a ajuns in America cu doua secole mai devreme decat Columb", se spune in articol.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO