Ziarul de Duminică

SEAS

SEAS

Cazinoul din Constanta, locul unde se vor desfasura intalnirile SEAS

08.09.2006, 17:48 20

Dupa intensa repriza jucata intre Marea Baltica si Marea Adriatica (2003-2005), iata ca proiectul SEAS isi extinde astazi atentia asupra unei arii geo-politice, sociale si culturale mai provocatoare decat oricand. Noul orizont propus leaga, in 2006-2008, Marea Neagra de Marea Nordului intr-un dialog intercultural, potrivit unei metodologii deja formulate in prima parte a proiectului. Miza acestei aventuri este aceea de a analiza si favoriza noi perspective si initiative interdisciplinare in ceea ce priveste reinventarea oraselor-port si a spatiului post-industrial. Intr-un recent interviu, am discutat cu Chris Torch, director artistic al Intercult Stockholm (asociatie ce patroneaza acest proiect) despre diferenta, alteritate, deschidere si comunicare.
Dintre aspectele majore ale programului SEAS trebuie mentionata aici, pe de o parte, metodologia propusa artistilor invitati in aceasta "croaziera" - pornind de la maniera in care orasul este "citit" , iar, pe de alta parte, urgenta de a dezvolta strategii complexe in reinventarea spatiului urban, plin implicarea structurilor administrative locale si nationale, atat in etapele de cercetare si documentare, cat si in productie. Aceasta idee se formuleaza potrivit intelegerii si entuziasmului de a conecta activitatile culturale cu sectoare variate ale societatii (migratie, abandon, planificare urbana, dezvoltare economica si sociala).
Daca pana aici atributele SEAS sunt cele in general comune unui astfel de program, diferenta specifica o ghicim in faptul c1 este artist-led: artistii au acum prilejul fantastic de a da viata unor proiecte site-specific, de a raspunde unor realitati si provocari ale orasului. Mai mult, ei au posibilitatea de a interactiona, de a crea laboratoare complexe de idei, de a produce impreuna. Rezidente de studiu, ateliere de lucru si seminarii de evaluare sunt programate de-a lungul celor doi ani.
O astfel de intalnire Black/North SEAS este gazduita de orasul Constanta intre 13-17 septembrie. Deloc intamplator, as spune, in contextul discutiilor recente privind rolul Romaniei in regiunea Marii Negre. Lista participantilor este impresionanta: peste 120 de reprezentanti ai institutiilor partenere in acest program, artisti, arhitecti, scriitori, antropologi, sociologi, operatori culturali, jurnalisti si teoreticieni.
Intrebat despre temperatura relatiei Arta & Societate, Chris Torch marturiseste: "Adeseori, artistii lucreaza intr-un soi de izolare, si traficul este unul din interior spre exterior. Aceasta perspectiva asupra artei - considerata ca exclusivista si elitista - nu mai este una productiva astazi. Artistii devin tot mai constienti de realitatile socio-politice, iar tensiunea lumii in care traim devine sursa de inspiratie. Practica artistica se conecteaza la realitatea inconjuratoare. Am convingerea ca, prin acest demers, dinspre exterior spre interior, arta devine mai accesibila, mai eficienta, mai palpitanta. Provocarile cresc."
Celor interesati le sugerez sa viziteze, daca nu Constanta (intre 13-17 septembrie), atunci cel putin pagina web a Intercult Stockholm: www. intercult.se

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO