Ziarul de Duminică

Senzualitate monarhica

Senzualitate monarhica
02.12.2008, 17:38 371

 

Dupa sange jumatate britanica, jumatate rusoaica, Maria a stiut sa fie in egala masura femeie, regina si mama. "Daca am fi avut o imparateasa ca tine, am fi pazit-o si am fi murit pentru ea", spuneau in 1917 soldatii rusi de pe frontul din Moldova despre Mama Ranitilor. Maria considera "o datorie regala" sa fie pe placul "ochiului plebeian" al supusilor ei.
De o nobila si fireasca senzualitate, aducand rigid-prusacei Case Regale romane farmecul unui romantism art nouveau, Maria a stiut mai intai cum sa depaseasca handicapul diferentelor de temperament si gust fata de "Nando" - regescul ei sot, Ferdinand I -, asigurandu-i succesiunea prin nasterea a trei baieti (Carol, Nicolae si Mircea) si trei fete (Marioara - Mignon, Elisabeta si Ileana). La doar 24 de ani, dupa ce era deja mama lui Carol si a Elisabetei, se vorbea deja despre flirtul printesei Maria cu tanarul aghiotant, locotenentul Zizi Cantacuzino. Apoi, in 1902, la incoronarea Regelui Marii Britanii Edward al VII-lea (unchiul Bertie), datorita sederii prelungite a Mariei, s-a vorbit de o relatie a celei care era considerata poate cea mai frumoasa femeie din Europa cu marele bogatas Waldorf Astor, prietenie pe care nimeni nu a putut-o dovedi a fi mai mult decat platonica. In 1907 in anturajul printesei Maria a aparut cel poreclit "Printul Alb", Barbu Stirbey, cel care poate ca a fost marea si statornica ei iubire si care avea sa-i ramana Reginei sfatuitor apropiat pana la sfarsitul vietii. In 1913, Barbu Stirbey a fost numit administrator al Domeniilor Coroanei Regale, ceea ce i-a facilitat in mod firesc prezenta aproape continua in cercul intim al familiei regale, unii considerandu-l tatal natural al Ilenei si al lui Mircea. Constantin Argetoianu povesteste in memoriile sale ca Barbu Stirbey a suferit enorm atunci cand mult iubita sa Regina a trait in 1918, la aproape 40 de ani, o pasionala relatie cu colonelul canadian Joe Boyle, atat de pasionala incat, in 1920, Regele Ferdinand a fost nevoit sa il expulzeze pe aventurier.
Se spune ca pasiunea Reginei Maria pentru costumul popular romanesc s-a nascut ca o forma de protest a sa in urma atrocitatilor savarsite de autoritati pentru reprimarea rascoalei taranesti din 1907. Cert este ca Regina Maria a impus costumul popular si tuturor copiilor sai si, purtandu-l adesea, l-a facut celebru in lumea intreaga. Tot Maria - contrar uzantelor timpului - a facut, in 1922, reclama pentru casa de parfumuri frantuzesti Houbigant, iar in 1925 pentru crema cosmetica britanica Pond's, sub sloganul: "Mesajul unei frumoase Regine catre peste 20 de milioane de femei".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO