Ziarul de Duminică

Siluetele oraşului istoric/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

28.11.2014, 00:06 78

Filiala Judeţeană Sibiu a Uniunii Arhitecţilor din România organizează, la Sibiu, o expoziţie care cuprinde peste 60 de lucrări în ulei şi acuarelă realizate de arhitecţii Ion Ene (Sibiu, foto 1, 2, 3) şi Cristina Ţurlea (Bucureşti, foto 4, 5, 6). Se va chema „Siluetele oraşului istoric şi spaţii urbane văzute de arhitecţi” şi va fi deschisă de criticul de artă Olimpia Tudoran miercuri, 3 decembrie, ora 16, la Centrul de Informare Turistică din cadrul  Primăriei Sibiu, Str. Brukenthal nr. 2.

Expoziţia face parte dintr-o serie de trei evenimente culturale organizate de Filiala Judeţeană Sibiu a Uniunii Arhitecţilor din România la acest sfârşit de an. În 13 noiembrie, în aceeaşi locaţie, a avut loc itinerarea Bienalei Naţionale de Arhitectură (Dilemele şi provocările spaţiului arhitectural – România, 2013-2014), care a fost deschisă până la 24 noiembrie. Al doilea eveniment este expoziţia „Brâncoveanu 300 tradiţia continuă”, la Biblioteca ASTRA Sibiu (Corpul B), vernisată în 21 noiembrie, în care sunt prezentate documentele de arhivă legate de această tematică arhitecturală şi reprezintă etapa finală a unei cercetări finanţate de Uniunea Arhitecţilor din România şi prilejuită de comemorarea a 300 de la martiriul domnitorului Constantin Brâncoveanu şi al familiei sale.

Expoziţia de pictură a celor doi arhitecţi va fi deschisă până la 15 decembrie.

Arh. Ion Ene s-a născut în 27 septembrie 1937. A studiat la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti, promoţia 1976. Din anul 1976 până în anul 1999 a fost angajat la IPJ Sibiu (SC Proiect) şi a fost şeful de proiect al PUG SIBIU, elaborând cinci planuri urbanistice generale pentru Municipiul Sibiu. Din anul 1991 elaborează proiecte în cadrul biroului individual de arhitectură şi este membru al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului. Dintre lucrările deosebite proiectate de dânsul amintim: cele şapte biserici din care cinci în municipiul Sibiu – toate şi realizate, sediile de birouri: Calea Dumbrăvii nr. 24 şi Str. Victoriei nr.14, Spitalul Municipal Mediaş. A avut o expoziţie de lucrări personale în octombrie 2012, vernisată în cadrul Centrului de Informare, Primăria Sibiu.

Arh. Cristina Ţurlea a absolvit Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Bucureşti. În 2007 obţine titlul ştiinţific de doctor în arhitectură. Este autorul volumelor „Arhitectura şi spaţiile publice”, „Cronica restaurării Palatului Vechi BNR”, „Centrul istoric financiar-bancar al Bucureştilor”, toate apărute la Editura Cadmos. În decembrie 2010 a organizat la Sala Octav Doicescu a UAR prima expoziţie de pictură „Culori şi Culoare”. În 2011 a participat la expoziţia colectivă „Dincolo de Arhitectură” organizată la Galeria Dialog. Tot în 2011 a avut o expoziţie personală de fotografie „Centrul istoric financiar-bancar al Bucureştilor” la Rotonda BNR, în 2014 a vernisat expoziţia  „Malta – muze, îngeri, mandale”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO