Ziarul de Duminică

Silvia Radu la Mogoşoaia/ de Ziarul de duminică

Silvia Radu la Mogoşoaia/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

18.07.2013, 23:48 69

Cel puţin o săptămână încă se mai poate vedea la Palatul Mogoşoaia expoziţia „Grădina cu îngeri” a cunoscutei artiste Silvia Radu, sculptor şi pictor de mare talent. Expoziţia cuprinde peisaje inedite din Vama Veche datând din anii 80-90, numeroase sculpturi în porţelan, bronz, gips, icoane în argint şi bronz, toate întruchipări ale bucuriei artistei de a se împărtăşi din frumuseţea spirituală a lumii.

În cuvântul de prezentare a expoziţiei, Dan Hăulică, preşedintele de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, a vorbit despre parcursul artistic al Silviei Radu, de la bucuria solară la valorile de perenitate a credinţei, de tipul de dăruire exemplar al artistei, de curajul ei, nu numai artistic, dar şi civic. „Omul, ca o plantă singulară, avându-şi spre înalt, în cer, rădăcinile. La o asemenea sublimă imposibilitate mă face să visez grădina cu îngeri îndrăznită de Silvia Radu”, a spus Dan Hăulică. În textul de prezentare din catalogul expoziţiei, cunoscutul critic de artă scrie:  „Silvia Radu nu pictează şi nu sculptează niciodată după vreun flasc îndemn livresc. Lucrurile care se impun reprezentării sunt pentru ea indiscutabil necesare, de ordinul unei aprige constrângeri. Între fiinţele de foc subtil care foşnesc, înaripate în azur, şi florile grădinilor ei, prietena noastră s-a priceput să deretice cărări ce se vădesc robust prielnice, bune pentru a păşi sănătos, cu o îndrăzneală îndurătoare şi dreaptă.”
La deschiderea expoziţiei, Silvia Radu a mărturisit că, prin tot ceea ce face, încearcă să-i convingă pe oameni să se bucure. „Suntem creştini şi cred că acesta este cel mai bun motiv să ne bucurăm. Asta vreau să spun prin tot ceea ce fac. Să ascultăm ceea ce ne cere Hristos. Odată ce El a Înviat, avem numai motive de bucurie.”

Silvia Radu s-a remarcat prin lucrările sale calde şi luminoase, prin îngerii săi cu aripi imense şi florile în culori paradisiace cu care uimeşte şi, în acelaşi timp, bucură ochiul şi sufletul privitorului. S-a născut în satul Pătroaia, jud.Dâmboviţa, la 30 iunie 1935. Este absolventă a Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucureşti, în 1960. A avut numeroase expoziţii atât în ţară, cât şi peste hotare. A expus la Bienala de la Veneţia în 1979, în 1989 a avut o amplă retrospectivă la Sala Dalles din Bucureşti, iar în 1998 participă la expoziţia de la Muzeul Mucsarnok din Budapesta, organizată de Sorin Dumitrescu. În 2003 a expus la Muzeul de Artă din Cluj, împreună cu soţul său, Vasile Gorduz, iar în 2006 la Muzeul de Artă din Constanţa. În 2010 are expoziţie personală la Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar în 2011, împreună cu Vasile Gorduz, expune la Muzeul de Artă din Chişinău.

Printre lucrările monumentale ale artistei Silvia Radu pot fi amintite – „Legenda Meşterului Manole” din Parcul Herăstrău, Bucureşti, Statuia Sfântului Gheorghe din Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara, Statuia comemorativă pentru eroii neamului din satul Potlogeni.
Este deţinătoare a numeroase premii şi distincţii. În anul 2003 obţine, împreună cu Vasile Gorduz, Premiul Prometheus, Opera Omnia, oferit de Fundaţia Anonimul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO