Ziarul de Duminică

Spioni din toată lumea/ de Ziarul de duminică

Spioni din toată lumea/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.01.2013, 00:07 292

Prima Enciclopedie a spionajului din literatura românească, volumul de faţă*), a apărut în serial, în mare parte, întâi în "Ziarul de duminică". Cuprinde peste 600 de termeni, referitori la diferite categorii de date (perioade istorice, evenimente, instituţii, personalităţi, metode, categorii de acţiuni etc.) acoperă întreaga istorie a Războiului secret şi a activităţilor informative, pe toate meridianele lumii.

Volumul a fost conceput, în primul rând, ca un instrument de lucru pentru cercetători a diferite domenii, de la istorie la politologie, dar, având în vedere caracterul său tematic, "narativ", el poate prilejui o lectură instructivă şi revelatoare pentru cercuri mai largi de cititori interesaţi de cunoaşterea unor subiecte mai mult sau mai puţin elucidate, evenimente mai mult sau mai puţin descifrate şi a unor personalităţi, adesea de excepţie, cu un destin uneori dramatic care au avut un rol important în istorie, dar şi în existenţa generaţiilor trecute şi, probabil, a celor viitoare…

"Dl. Alexandru Popescu este nu numai un detectiv al istoriei de un înalt profesionalism, dar şi un narator, care ştie să dozeze şi să asocieze informaţia şi emoţia" - spunea acad. Florin Constantiniu

Dr. Alexandru Popescu este istoric, etnolog şi diplomat, autor a 21 de volume apărute în ţară şi peste hotare, în domeniile culturii populare, istoriei României şi universale, relaţiilor culturale, diplomatice şi istoriei universale a spionajului. Autorul îşi explică poziţia la abordarea acestei enciclopedii într-o scurtă prefaţă din care cităm: "Pornind de la ideea că <<spionajul este una din cele mai vechi şi mai bine documentate arte politice şi militare>>, Enciclopedia spionajului, informaţiilor şi securităţii (2004) consideră că această ocupaţie a apărut odată cu marile civilizaţii ale Antichităţii, în urmă cu 6.000 de ani, în Mesopotamia, având ca principale funcţii asigurarea securităţii formaţiunilor politice şi conservarea regulilor, a legislaţiilor lor. O altă lucrare de sinteză, Enciclopedia spionajului (1998) consideră că spionajul se reclamă ca una dintre cele mai vechi meserii din lume.

În ceea ce ne priveşte, considerăm că, dacă argumentele menţionate îşi păstrează valabilitatea, izvoarele istorice de care dispunem sugerează ca mai probabilă manifestarea primelor forme ale activităţilor de spionaj, informaţii în mileniu III î. Hr., în Mesopotamia, unde se dezvoltă centre urbane cu o organizare politică tot mai complexă, ceea ce determină apariţia unor instituţii consacrate asigurării securităţii politice şi păstrării legilor, făcând necesară desfăşurarea unor activităţi de informaţii şi spionaj.

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că începuturile unor asemenea acţiuni sunt legate de această zonă, care a rămas, timp de patru milenii, unul din cele mai importante centre de civilizaţie ale Asiei şi lumii. Mesopotamia antică adăposteşte succesiv civilizaţiile sumeriană, akadiană, asiriană, babiloniană şi caldeiană. (...)

În ceea ce priveşte prioritatea, există opinia după care spionajul este <<cea de a doua profesiune ca vechime după prostituţie>>, amintindu-se că aceasta este menţionată încă în Biblie. Dar, în acelaşi timp, este de amintit că şi spionajul este menţionat, cum vom vedea, în <<Cartea Cărţilor>>, astfel încât o asemenea ierarhizare temporală are mai mult o semnificaţie contextuală, căci există multe alte ocupaţii, profesiuni care pot <<concura>> la acest <<titlu>> (ţăran, soldat, dar şi meşteşugar, negustor, iar dintre cele intelectuale - om al legii, medic…).

<<Războiul secret>>, <<războiul din umbră>> al agenţilor, informatorilor şi spionilor este o confruntare permanentă. Chiar când <<războiul fierbinte>>, din tranşee încetează, chiar când << Războiul secret>>, al ideologiilor şi sistemelor politice opozante se stinge, cum s-­a întâmplat, să sperăm, după evenimentele din 1989, serviciile de informaţii îşi continuă activitatea, doar obiectivele şi interesele adaptându-se la noile contexte."

*) Alexandru Popescu - Cinci milenii de Război Secret. O enciclopedie a spionajului. Editura Cetatea de Scaun

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels