Ziarul de Duminică

Ştiaţi că, oricât ne-am strădui, nu putem avea mai mult de 150 de prieteni? – Carte recomandată de Ziarul de duminică

 Ştiaţi că, oricât ne-am strădui, nu putem avea mai mult de 150 de prieteni? – Carte recomandată de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

27.06.2012, 09:18 521

"Se spune că Noe a luat pe Arcă doar câte două animale din fiecare specie. Hotărârea lui era legată, fără îndoială, de reproducere. Dacă ar fi gândit în termeni sociali, ar fi luat, poate, câte trei animale. Cel puţin acesta este mesajul câtorva studii recente, care sugerează că reţelele noastre sociale au o structură specifică bazată pe multipli de trei. Poate mai contrariant este faptul că privind modelele de relaţii din cadrul grupului de 150 de membri care constituie lumea noastră socială, pot fi detectate câteva cercuri de intimitate. Cel mai apropiat grup cuprinde între trei şi cinci persoane. Acestea par să formeze micul nucleu de prieteni foarte buni la care apelezi la nevoie - pentru sfaturi, alinare sau pentru ajutor de orice fel. Deasupra acestuia se află un alt grup mai mare, care cuprinde alţi zece oameni. Şi deasupra lui, un altul ceva mai mare, de vreo 30 de indivizi. Aşadar, s-ar părea că există o limită a numărului de oameni alături de care ne putem bucura de un anumit nivel de intimitate."

De ce femeile văd mai multe culori decât bărbaţii? De ce speciile monogame, precum păsările şi mamiferele, au creierul mai mare decât celelalte? De ce râdem? De ce ar trebui să fim suspicioşi când cineva are peste 150 de prieteni pe Facebook?

Suntem produsul istoriei evoluţioniste, iar această istorie dă culoare vieţii noastre cotidiene - de la motivul pentru care ne sărutăm până la cât de religioşi suntem. În De câţi prieteni ai nevoie? Robin Dunbar ne arată, cu ajutorul experimentelor efectuate de cercetători, cum trecutul îndepărtat ne influenţează comportamentul actual. Autorul explică fenomene precum Numărul lui Dunbar (150), ştiinţa din spatele rubricii de matrimoniale şi de ce toţi bebeluşii se nasc prematur. Inteligentă şi provocatoare, cartea abordează studiul evolutiv al comportamentului uman, punând accentul pe complexitatea relaţiilor sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24