Ziarul de Duminică

Strada Costache Negri la 1900

Strada Costache Negri la 1900
12.09.2008, 21:09 278

Elegantul cartier Cotroceni a aparut intr-o fosta zona verde, fapt atestat de marturii, de planul Bozzoczyn si de hartile editate de colonelul Pappazoglu.Aici venea, poate ca zilnic, Carol Pop de Szathmari sa deseneze, dovada numeroasele acuarele ramase de la el si care ne dezvaluie o vegetatie bogata, cu ochiuri de apa si pasari salbatice.

Dupa disparitia pictorului, in 1887, a inceput si disparitia, metru cu metru, a acestei "delte". Orasul isi impunea drepturile. Fotografia prezenta, din colectia Cerkez, si publicata de Henry Stahl, surprinde cu exactitate fenomenul: strazile trasate semanau mai curand cu niste alei de parc. S-a facut apel la doua argumente convingatoare: soseaua ce ducea la Palatul Cotroceni si poligonul Societatii de Tir (fosta Societate a tragerii la semn), astazi parcul Clubului Sportiv Progresul. Aceste doua argumente au fost determinante pentru transformarea zonei in sensul urbanizarii ei. Avalansa de vile, multe de mare valoare arhitectonica, s-a produs insa relativ tarziu, la finele domniei Regelui Ferdinand si a fost foarte pronuntata sub sceptrul lui Carol al II-lea. Spre ghinionul lor, beneficiarii - ofiteri si oameni de cultura - au fost izgoniti de indivizi a caror singura calitate intelectuala a fost ca au stiut sa pronunte in limba romana "Traiasca Partidul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO