Ziarul de Duminică

Tablouri pentru viaţă/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

18.04.2014, 00:01 93

Pictoriţă de mică

Irina Maria Aldea (foto 1) are 8 ani şi pictează de la 3 ani. La acea vârstă a avut şi prima expoziţie, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti. Ca tehnică de lucru, Irina a ales pictura în ulei pe pânză. Lucrările ei denotă un simţ extrem de dezvoltat al culorii şi o siguranţă în exprimare care transcende vârsta, fapt care le face memorabile. În cei cinci ani de când pictează a participat la multe concursuri internaţionale, printre care Ycca (International Young Contemporary Art Contest), în Berlin şi Arte Laguna Prize în Veneţia. În urmă cu câţiva ani a fost diagnosticată cu trombofilie severă cu trei mutaţii genetice. Este o boală care îi provoacă dureri mari, sângerări nazale şi coagulări ale sângelui. Există oricând riscul să facă accident vascular şi infarct. Peste doar câteva săptămâni Irina are programare la o clinică din Italia pentru investigaţii, acolo existând şansa de eliminare a riscurilor până la 12 ani, vârstă de la care va putea lua anticoagulante. Irina, fratele şi părinţii ei trăiesc în prezent dintr-un ajutor de handicap de 230 de lei. Pentru a face rost de banii de care are nevoie, Irina îşi vinde tablourile.

De săptămâna trecută  o parte dintre lucrările ei sunt prezente la Bucuresti in Galeria Saint Ink (Sfântul Tuş) - strada Doamnei nr. 3, Ludic Bar - strada Aaron Florian 3A şi Epic Bar - Strada Colţei nr 50.

Picturile pot fi văzute şi pe

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.631841580242346.1073741837.258305014262673&type=1

 

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor

Miercuri, 23 aprilie 2014, între orele 12.00 şi 14.30, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti (Bdul. Dacia nr.12, sector 1) organizează a treia ediţie a PROGRAMULUI DE CARTE, marcând, astfel, sărbătorirea Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Cu acest prilej, publicul are ocazia să primească  o floare, o carte şi un poem şoptit. Locuitorii Municipiului Bucureşti pot dărui cărţi pentru Biblioteca Oraşului Voluntari, într-un program social susţinut de scriitoarea Gabriela Vrânceanu-Firea. În Rotonda MNLR, va avea loc DEZBATEREA DE CARTE - "Cultura scrisă, element de securitate naţională?". Invitaţi (în ordine alfabetică): Silviu Angelescu, Dan Mircea Cipariu, Lucian Chişu, Bogdan Ghiu, Marcel Popa, acad. Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu. Moderatori: Ioan Cristescu & Anamaria Spătaru (Radio România Cultural). Organizatorii PROGRAMULUI DE CARTE sunt Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor şi Asociaţia EURO CULTURART. Parteneri media: Radio România Cultural şi www.agentiadecarte.ro

  

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor este iniţiată şi sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie. În această s-a născut şi a trecut la cele veşnice William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d'Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”. Începând cu 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România şi Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor.

Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor şi Asociaţia EURO CULTURART, organizează a treia ediţie a PROGRAMULUI DE CARTE, un program de evenimente mediatice cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale.

PROGRAMUL DE CARTE îşi propune să creeze anual, de Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor, un spaţiu public de afirmare pentru autorii români, deţinători de drepturi de autor, pentru bibliotecarii români, în cadrul unor evenimente mediatice şi artistice, cu mesaje pro-lectură şi de susţinere a culturii scrise naţionale. Programul are elemente de interactivitate şi se adresează, în special, adolescenţilor şi studenţilor, precum şi profesioniştilor industriei editoriale.

 

Sloganul PROGRAMUL DE C’ARTE pentru 2014 este: citeşti şi dăruieşti!

PROGRAMUL DE CARTE

- Ora 12.00-12.30, CIRCUITUL DE CARTE 

Pe esplanada Muzeului Naţional al Literaturii Române, echipa proiectului condusă de scriitorul Dan Mircea Cipariu şi studenţii Facultăţii de Artă a Universităţii Hyperion din Bucureşti vor dărui trecătorilor o floare, un poem şoptit, precum şi o carte în format clasic sau electronic. Cărţile şi CD-ROM-urile vor fi dăruite de Muzeul Naţional al Literaturii Române, Filiala Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, precum şi de către editurile care fac parte din APLER.

- Ora 12.30-13.00, DARUL DE CARTE

O campanie socială prin care locuitorii Municipiului Bucureşti pot dărui cărţi pentru Biblioteca Oraşului Voluntari. 

- Ora 13.00, Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, DEZBATEREA DE CARTE – „Cultura scrisă, element de securitate naţională?”. Invitaţi (în ordine alfabetică): Silviu Angelescu, Dan Mircea Cipariu, Lucian Chişu, Bogdan Ghiu, Marcel Popa, acad. Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu. Moderatori: Ioan Cristescu & Anamaria Spătaru (Radio România Cultural)

Organizatori: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România -APLER, OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor şi Asociaţia EURO CULTURART.

Parteneri media: Radio România Cultural, revista „Cultura”,www.agentiadecarte.ro

 

Premiile revistei Observatzor cultural

Luni, 7 aprilie 2014, la Teatrul Odeon, s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Premiilor Observator cultural. În cadrul Galei, s-au acordat opt premii la şase categorii şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia. Laureaţii celei de-a VIII-a ediţii a Premiilor Observator cultural 2014 Debut Ştefan Baghiu, Spre Sud, la Lăceni (poezie), Cartea Românească Vasile Mihalache, „Noli me tangere“? Despre legitimitate şi autonomie în literatură (teorie literară), Tracus Arte Critică literară/ Istorie literară / Teorie literară Adriana Babeţi, Amazoanele. O poveste, Polirom Eseistică/ Publicistică Gabriel Andreescu, Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea Arhivei Securităţii, Polirom Memorialistică Ştefan Agopian, Scriitor în comunism (nişte amintiri), Polirom Ana Blandiana, Fals tratat de manipulare, Humanitas Poezie Dan Sociu, Vino cu mine ştiu exact unde mergem, Tracus Arte Proză Adrian Schiop, Soldaţii. Poveste din Ferentari, Polirom Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia George Banu Fiecare scriitor premiat a primit un premiu in valoare de 2.000 de lei. Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia a fost în valoare de 6.000 de lei. Adriana Babeţi a oferit banii primiţi ca premiu Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România, pentru instituirea unui premiu în memoria lui Andrei Bodiu. Ana Blandiana a rugat ca banii oferiţi ca premiu să-i fie trimişi fiului lui Andrei Bodiu, Tudor, în vîrstă de 9 ani. Din juriul celei de-a VIII-a ediţii au făcut parte: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Paul Cernat, Adina Diniţoiu, Adrian Lăcătuş, Antonio Patraş, Iulia Popovici şi Claudiu Turcuş. Trofeele oferite laureaţilor au fost realizate de Elena Dumitrescu, sculptor. În cadrul Galei, a fost omagiat traducătorul Bogdan Ghiu (laudatio – Cezar Gheorghe), căruia i s-a oferit un trofeu realizat de Elena Lot Vlad. Gala a fost prezentată de Carmen Muşat şi Ovidiu Şimonca; concepţia şi realizarea video: Petre Apostol. Sponsor al Premiilor Observator cultural 2014: Muşat&Asociaţii.

 

Sabotaj

John Breacher (Arnold Schwarzenegger) conduce o echipă de elită formată din cei mai buni agenţi sub acoperire ai Agenţiei Americane Anti-Drog. Aceştia lucrează împreună pentru a-i prinde pe capii reţelelor mafiote. Ei se plimbă în toată lumea, eliminând fie un mafiot marocan în Paris, sau un rege al drogurilor din vreun oraş din Columbia, sau din Mexic. Oricând, unul dintre membrii echipei este gata să se infiltreze într-o organizaţie mafiotă.

Acum, Breacher îşi conduce echipa într-o misiune foarte periculoasă într-una din ascunzătorile unui important cartel de droguri din oraşul american Atlanta. Echipa soseşte la locul cu pricina, iar membrii echipei, Monster (Sam Worthington), Sugar (Terrence Howard), Neck (Josh Holloway), Pyro (Max Martini), Tripod (Kevin Vance), Grinder (Joe Manganiello) şi Smoke (Mark Schlegel) conduşi de Breacher, iau cu asalt clădirea.

Clădirea în care trebuie să intre acum este foarte bine protejată. Este evident că cei din cartel încearcă să apere ceva foarte important. Lizzy (Mireille Enos) conduce echipa până într-o încăpere unde se află 200 de milioane de dolari, bani gheaţă. Unul dintre membrii echipei este ucis în misiune, dar ceilalţi reuşesc să ascundă 10 milioane de dolari în canalizarea de sub clădire, incendiind apoi restul banilor. Acum misiunea pare încheiată, mai ales că cei din echipă s-au ales şi cu o sumă frumuşică.

După şase luni de la respectiva misiune, echipa este investigată de Departamentul Intern. Atunci când investigatorii nu reuşesc să dovedească nicio neregulă, Breacher primeşte undă verde să aducă echipa înapoi pe teren. Toţi cei implicaţi cred că secretul lor este în siguranţă şi abia aşteaptă să-şi încaseze partea. Însă planurile lor sunt complet date peste cap când cineva începe să îi elimine unul câte unul.

Frica şi paranoia încep să macine echipa. Aşa cum explică Schwarzenegger „trădările din poveste aduc noi dimensiuni. Totul este foarte încâlcit, dar interesant şi chiar înspăimântător într-o anumită măsură.”

 

David Ayer a scris şi regizat Sabotaj (foto 3, 4, 5) pe baza unui scenariu original semnat de Skip Woods. Thrillerul de acţiune are şi o distribuţie impresionantă: Arnold Schwarzenegger, Olivia Williams, Mireille Enos, Sam Worthington, Harold Perrineau, Terrence Howard, Joe Manganiello, Max Martini, Josh Holloway şi Kevin Vance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO