Ziarul de Duminică

Târgul Art Safari/ de Dorina Călin

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Dorina Călin

08.05.2015, 00:06 258

Muzee din Râmnicu-Sărat, Galaţi, Baia-Mare, Târgu-Mureş, Arad, Piteşti şi Constanţa vor participa la cea de-a doua ediţie a târgului Art Safari, care va avea loc între 13 şi 17 mai, în clădirea Ciclop din Bucureşti. Ediţia a doua Art Safari Bucharest 2015 va continua să creeze o legătură între arta contemporană şi publicul român, dar şi între artist - galerie - colecţionar. Art Safari Bucharest este un eveniment anual destinat deopotrivă artei româneşti şi regionale, cu accent pe evoluţiile sale contemporane, la care sunt invitate să expună galeriile de artă contemporană, dar şi muzee de artă modernă ale căror expoziţii contextualizează noile direcţii din arta contemporană din România.

Săptămâna trecută a avut loc, în clădirea Ciclop din Bucureşti, conferinţa de presă care a anunţat ediţia din 2015 a Art Safari Bucharest. La eveniment au participat Ioana Ciocan, curator independent şi director Art Safari 2015, Silvia Rogozea, manager cultural şi director Art Safari 2015, criticul de artă Ruxandra Garofeanu şi Horia-Roman Patapievici, preşedinte al casei de licitaţii Artmark.

Criticul de artă Ruxandra Garofeanu a vorbit despre procesul de selecţie a lucrărilor, menţionând că a ales operele care se aflau în depozitele muzeelor şi nu le vedea nimeni.

La rândul său, Horia-Roman Patapievici a declarat că spaţiul clădrii Ciclop, situat în centrul Bucureştiului, este folosit într-un mod creativ, găzduind ediţia din acest an a târgului Art Safari.

„Ce se va întâmpla în continuare aici, la Art Safari, la Ciclop, este un pas semnificativ pentru aducerea ideii de artă şi ideii de artă contemporană în spaţiul public, sub forma unui bine comun, care nu-i priveşte numai pe bogătaşi. (...) Arta contemporană ne priveşte pe noi, aşa cum cultura română ne priveşte pe noi şi acesta e un bine comun”, a declarat Horia-Roman Patapievici.

De asemenea, acesta a precizat că ar fi normal ca atunci când un artist român se afirmă cu adevărat şi devine o glorie a culturii române să se întâmple acest lucru în ţară şi nu în străinătate, cum se petrece în prezent.

Lucrările de la Art Safari vor putea fi achiziţionate de publicul care va vizita târgul. La standuri, vor fi prezenţi galeriştii şi artiştii, astfel încât vizitatorii pot intra în contact şi afla mai multe informaţii de la participanţi.

Anul acesta, organizatorii au fost obligaţi chiar să refuze propunerea anumitor galerii. Comitetul de selecţia a fost format din Attila Kim, arhitectul târgului, Ioana Ciocan şi Silvia Rogozea. Aceştia şi-au dorit să arate calitate pe zona de artă contemporană.

La primul etaj al târgului se vor găsi lucrări de patrimoniu, la etajul al doilea se vor afla opere de artă din anii 1960 până în 1995, iar la ultimul etaj vor fi lucrări chiar şi din 2015.

Cel mai mic stand din târg are 4 metri pătraţi, iar cel mai mare, 70 de metri pătraţi.

Mai multe informaţii despre târgul Art Safari se găsesc pe site-ul artsafari.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO