Ziarul de Duminică

Târguri Internaţionale de Carte la Londra şi Budapesta/ de Ziarul de duminică

Târguri Internaţionale de Carte la Londra şi...

Autor: Ziarul de Duminica

23.04.2015, 23:57 79

Săptămâna trecută s-a desfăşurat la Londra ediţia 2015 a Târgului Internaţional de Carte / London Book Fair, la care România participă neîntrerupt începând din 2008. Târgul londonez, organizat anul acesta pentru prima oară la Centrul Expoziţional Olympia din cartierul rezidenţial Kensington, le-a fost dedicat în exclusivitate profesioniştilor din industria mondială a cărţii, având drept scop explicit facilitarea schimbului de informaţii relevante şi dezvoltarea relaţiilor de afaceri între cei aproximativ 25.000 de participanţi – editori, agenţi literari, tipografi, producători de carte electronică şi echipamente din domeniu, librari şi distribuitori de carte etc. –, proveniţi  din peste 120 de ţări. Dat fiind profilul aparte al manifestării, invitatul special nu este niciodată o literatură naţională, aşa cum se întâmplă la alte târguri de amploare, ci o piaţă de carte – privită ca destinaţie de business şi ţintă de marketing. Pentru actuala ediţie, organizatorii au ales Mexicul, ţară cu o piaţă editorială în plină expansiune, considerată din ce în ce mai atractivă atât de către editorii vest-europeni, cât şi de către consumatorii de literatură în traducere din Europa occidentală.

Ca de fiecare dată, prezenţa românească a creat în primul rând contextul în care participanţii din România să-şi poată desfăşura activităţile într-un cadru elegant şi primitor. Reprezentanţii celor 14 edituri care au răspuns invitaţiei de a expune la standul organizat de Institutul Cultural Român (Editura Academiei Române, All, Editura Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Crime Press, Humanitas, Igloo, Polirom, Tracus Arte, Tritonic, Editura Universităţii Bucureşti, Vremea şi, fireşte, Editura ICR) au transformat spaţiul românesc din Târg într-un loc de întâlnire şi negociere cu partenerii de afaceri britanici şi internaţionali. Întrucât Târgul le este greu accesibil celor din afara branşei, evenimentele adresate publicului larg au fost găzduite de sediul ICR Londra din Belgrave Square nr. 1 şi de Librăria Europeană din apropiere de Piccadilly Circus, care pune la dispoziţia cititorilor o bogată selecţie de carte românească în original. Amintim că secţiunea românească a European Bookshop funcţionează deja de un an, fiind inaugurată în 2014, de asemenea în perioada London Book Fair, la iniţiativa şi cu contribuţia ICR. 
Programul românesc, alcătuit la fel ca în anii precedenţi din evenimente româno-britanice de mai multe tipuri, a urmărit să evoce, prin autorii invitaţi şi cărţile promovate, forţa literaturii de suscita întâlniri esenţiale şi revelaţii de diferite facturi: interioare, culturale, geografice. La ediţia de anul acesta, programul românesc a avut în centru ideea de autor-punte: scriitorul capabil să dezvăluie, în afara spaţiului de provenienţă, desenul profund al unei identităţi culturale sau să traducă, în propria cultură, profilul istoric, cultural sau intelectual al unei culturi străine. 
Ca atare, axa care a structurat programul conceput şi derulat de Institutul Cultural Român şi partenerii săi s-a sprijinit pe doi scriitori – unul român, celălalt britanic – care au făcut din opera  lor, fiecare în felul său, locul privilegiat al unor descoperiri culturale şi identitare definitorii. Invitata specială a fost poeta Ana Blandiana, nu numai unul dintre cei mai importanţi autori români postbelici, ci şi o mare conştiinţă civică şi un neobosit constructor de instituţii ale memoriei naţionale. Celălalt autor celebrat, Sir Patrick Leigh Fermor (1915-2011), este cel mai cunoscut şi apreciat autor britanic de cărţi de călătorie al ultimelor decenii, care a transcris în sute de pagini elocvente şi subtile jubilaţia întâlnirii cu oamenii şi peisajele României.
Cele trei zile de întâlniri profesionale, dialoguri publice, lansări şi evenimente conexe (expoziţie, concert) au reunit oameni de litere care au construit, la rândul lor, legături pertinente şi durabile între spaţiul cultural românesc şi cel britanic: poeţii Fleur Adcock şiVidyan Ravinthiran, traducătorii Viorica Pâtea şi Paul Scott Derrick, scriitorul Liviu Antonesei, cercetătorii Marius Turda, Daniel Briggs şi Dorina Dobre, autorii Nigel Shakespear şi Ian Macilwain, istoricul Alan Ogden, jurnalistul Tom Fort, precum şi figuri culturale proeminente ale diasporei româneşti din Marea Britanie – Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino şi Marie-Lyse Ruhemann, cărora li s-au alăturat muzicienii Nicolas Simion şi Sorin Romanescu.
 

*

*     *

În perioada 23-26 aprilie are loc Festivalul Internaţional al Cărţii de la Budapesta, la care România participă cu un stand naţional realizat de Ministerul Culturii, precum şi cu un bogat program de evenimente ce reuneşte scriitori români de succes. Scriitorii invitaţi de Ministerul Culturii la cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Cărţii de la Budapesta sunt Daniel Bănulescu, Andrei Dósa, Mariana Gorczyca, Ioana Pârvulescu, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, precum şi criticul literar Dan Cristea, în calitate de moderator. De asemenea, în cadrul programului de evenimente participă scriitorul Matei Vişniec, la invitaţia Institutului Cultural Român din Budapesta. Vor fi prezentate traduceri recent apărute în limba maghiară ale cărţilor autorilor invitaţi: Cine a câştigat Războiul Mondial al Religiilor? de Daniel Bănulescu (Ki nyerte meg a vallások világháborúját?,editura AB-ART, traducere de Balázs Boróka), Viaţa începe vineri de Ioana Pârvulescu (Az élet pénteken kezdődik, traducere de Koszta Gabriela), Parcurs de Mariana Gorczyca (Az utolsó ütés, Editura Noran Libro Kiadó, traducere de Koszta Gabriela), Matei Brunul de Lucian Dan Teodorovici (A bábmester börtönévei, Editura Libri).

Editurile care au contribuit cu cărţi la expoziţia de la standul naţional sunt: Adenium, Grupul Editorial Art, Asers, Cartea Copiilor, Cartea Românească, Casa Radio, Corint, Editura Muzeelor Literare, Didactica, Gama, Hasefer, Humanitas, Humanitas Fiction, Institutul Cultural Român, Litera, Editura Militară, Polirom, Tracus Arte, Univers, Universitatea din Bucureşti, Vivaldi, Vremea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO