Ziarul de Duminică

Teroristul Carlos „Şacalul” şi Securitatea/ de Ziarul de duminică

Teroristul Carlos „Şacalul” şi Securitatea/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

18.07.2013, 23:55 810

Liviu Tofan

Şacalul Securităţii

Teroristul Carlos în solda spionajului românesc

Editura Polirom

Prefaţă de Radu Ioanid. Volum apărut sub egida Institutului Roman de Istorie Recenta si a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Volumul este o reconstituire a colaborării teroristului Carlos „Şacalul“, cu Securitatea la începutul anilor 1980. Volumul se bazează pe studierea a peste 130 de dosare despre banda lui Carlos şi acţiunile membrilor şi ale colaboratorilor ei: dosare de investigaţii şi de urmărire, dosare de anchetă şi rechizitorii, acoperind o perioadă de circa 30 de ani şi totalizînd aproximativ 35.000 de pagini. Documentele provin din diverse ţări (Franţa, Germania, Elveţia, Italia, Spania, Austria, Cehia, Ungaria, Statele Unite, Grecia, Cuba, Arabia Saudită), care fie au fost ţinta atacurilor bandei lui Carlos, fie au desfăşurat anchete pentru că cetăţeni ai acestor ţări au fost vizaţi sau implicaţi într-un fel sau altul în diverse operaţiuni. Principala sursă de informaţii despre colaborarea Şacalului cu spionajul românesc o constituie arhivele fostelor Servicii Secrete din Ungaria şi Germania răsăriteană. Autorul foloseşte şi documente româneşti revelatoare nu doar cu privire la cele petrecute înainte de 1989, ci mai ales cu privire la atitudinea autorităţilor române postdecembriste. Ca pe o filă – penibilă – a istoriei noastre recente, vedem pe faţă cârdăşia dintre Securitate şi Carlos, iar pe verso, eforturile de muşamalizare din partea succesorilor Securităţii.

„München, 21 februarie 1981, ora 21.50: o explozie infioratoare, asa cum orasul german nu mai traise de la al Doilea Razboi Mondial, zguduie sediul postului de radio Europa Libera. Dupa trei decenii de la atentat, exceptionala carte Şacalul Securităţii.Teroristul Carlos în solda spionajului românesc spune povestea absconsa a relatiei dintre gruparea terorista si Securitatea lui Ceausescu, dezvaluind amanunte inedite ale atentatului de la München.

Cum a ajuns Securitatea sa lucreze cu cel mai rau famat terorist al timpului? In ce operatiuni? Cit si cum a platit? Cum se face ca afaceri oneroase si atentate teroriste asupra statelor occidentale au fost puse la cale la Bucuresti? Liviu Tofan isi surprinde cititorul prin detaliile demne de roman politist, probate insa cu documente din toate colturile lumii: operatiuni ultrasecrete, afaceri de contraspionaj, perchezitii conspirative, atacuri distrugatoare, atentate cu colete-capcana, bani negri, anchete musamalizate.

Ceea ce nu au reusit autoritatile romane postcomuniste in doua decenii – alcatuirea unui rechizitoriu revelator pentru trimiterea in fata justitiei a capilor Securitatii pentru complicitatea cu gangsterul terorist revolutionar Carlos „Şacalul” – a izbutit Liviu Tofan. O carte captivanta, o analiza minutioasa care imbina cercetarea istorica cu jurnalismul de investigatie.” (Andrei Muraru)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO