Ziarul de Duminică

TOP GALERII / Nepotul lui Rahmeau

TOP GALERII / Nepotul lui Rahmeau
28.07.2010, 13:56 21

Tânărul Andrei Ciubotaru, încă unul dintre plasticienii"anapoda" pe care îi pune în scenă Galeria Recycle Nest, expuneaici o suită de rame (din germanul "rahme") fără tablouri, de cadretubulare care se dispensează de obişnuita, comuna pânză centrală,adresându-se ochiului ca obiecte de contemplaţie în sine. În plus,sunt nişte frame-uri care amorsează numeroase întrebări asupracondiţiei artei plastice, care eliberează asociaţii arborescente,sunt nişte cadre aproape didactice, care instruiesc provocânddezbateri.
Uzual, rama închide un tablou (sau o oglindă, sau o operă plasticăplană), îl delimitează completându-l decorativ, iar, pe de altăparte, îl închide făcându-l finit, scoţându-l din condiţia deatelier şi făcându-l expozabil.
Rama este punctul final al picturii, coperta cărţii, ambalajulcadoului. E cuibul ("the nest") care îşi aşteaptă puii. AndreiCiubotaru ia în răspăr această prejudecată, aşezând carul înainteaboilor, plasând cadrul înaintea pânzei şi poftindu-ne să neimaginăm nu o ramă pentru un tablou, ci un tablou pentru fiecaredintre ramele sale. Invitaţie şmecheră, de altfel, pentru că, înafara golului, nimic nu şade bine înăuntrul lor. Sunt prea dense,plastic vorbind, ca să mai îngăduie concurenţa unei poveşticentrale.
În tuburile de plexiglas îmbucate rectangular (vezi foto) de pesimezele de la Recycle Nest curg imagini (cum altfel?) reciclate,smocuri de câlţi, fragmente de hărţi, fotografii sfâşiate, semnegrafice şi pete de culoare. De fapt, pensula (e-un fel de-a numivarii tehnici) şi imaginaţia autorului se exersează atipic,inversat, sunt centrifugate, astfel încât tabloul ajunge săsubstituie rama sau să devină exterior acesteia. Iluzia finală:golul dinăuntrul ramei devine ramă interioară, iar rama-tabloupoate prolifera nesfârşit spre exterior, desfiinţând însăşi ideeade limită.
În tot acest joc al înţelesurilor posibile, Andrei Ciubotaru nuface nicio promisiune concretă în privinţa evoluţiei sale, în afaraaceleia, poate, că va obosi să tragă la rame o viaţă artisticăîntreagă.

*) Recycle Frame, la Recycle Nest, str. Icoanei nr. 17

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO