Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Un roman cu cheie despre politica mondiala

TRADUCERI/ Un roman cu cheie despre politica mondiala
28.04.2010, 15:37 39
La Festivalul Filmului de la Berlin, din luna februarie, afost prezentat in premiera mondiala filmul "The Ghost Writer",regizat de Roman Polanski, cu o distributie coplesitioare: EwanMcGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams, Kim Catrall, EliWallach, Jim Belushi, Timothy Hutton, Robert Pugh si Tom Wilkinson.Filmul este povestea unui fost premier britanic, interpretat dePierce Brosnan, care isi scrie memoriile pe o insula de pe coastaestica a Statelor Unite, cand izbucneste un conflict generat dedecizii luate in timpul mandatului sau. Pentru ca lucrul la memoriiinainteaza greu, un scriitor-fantoma (Ewan McGregor) e adus peinsula sa urgenteze lucrul, personaj rapid atras de sotiapremierului (Olivia Williams) si de asistenta lui (Kim Catrall)intr-o intriga politica si amoroasa.

Filmul este ecranizarea romanului "The Ghost" (2008), tradus inromaneste "Marioneta"*), scris de jurnalistul politic si scriitorulbritanic Robert Harris. Romanul e un thriller politic, care are labaza o cantitate covarsitoare de fapte reale, referitoare lapremierul britanic Tony Blair, apropierea guvernului sau de cel alStatelor Unite, implicarea alaturi de SUA in razboiul din Irak siin lupta impotriva terorismului international. Prin urmare, unroman extrem de actual si, in egala masura, un roman cu cheie.Premierul din carte, Adam Lang, un barbat chipes, inteligent, cumare succes politic, pe care nu numai adversarii nu si l-au pututexplica niciodata, retras de la putere, se pregateste sa-si scriememoriile, cand principalii dusmani, din chiar partidul propriu,reusesc sa demareze la Tribunalul International de la Haga oprocedura care ar putea duce, in final, la arestarea si eventualcondamnarea fostului premier pentru crime impotriva umanitatii.Trebuie sa acceptam ca marile puteri sa fie tratate cum tratam sinoi statele lumii a treia, insista principalul adversar, unmediocru fost ministru de externe. Romanul fiind un thriller, nuvom dezvalui desfasurarea actiunii, care este surprinzatoare si incare rolul esential il joaca, cum ar banui orice cititor,serviciile secrete atotdominatoare.
Robert Harris spunea intr-un interviu cum a ajuns la ideileacestei carti: "Am auzit un interviu la radio in care cineva spuneaca si-ar dori ca Tony Blair sa fie condamnat pentru crime de razboisi ca singurul mod prin care ar putea scapa atunci ar fiauto-exilul in America, pentru ca de acolo nu va fi extradat.Aproape am inghetat in scaun pentru ca in acel moment am intelescum va fi personajul. Acela a fost momentul in care s-a cristalizatpovestea.(...) Sa scriu despre putere e lucrul care ma intereseazacel mai mult in toate romanele mele. In mod special ma intereseazaacel lider politic ce pierde puterea, fie ca e Richard Nixon sauMargaret Thatcher. Cum se pune el pe picioare? Ce determina opersoana sa ajunga in frunte si ce o determina sa piarda puterea?Cand am inceput sa scriu, imaginea lui Tony Blair a rasarit dintr-odata si am reusit sa creez astfel, sper, imaginea universala apoliticianului."
Sentimentul cel mai interesant - dar si mai trist - care-lcopleseste pe cititor cand inchide romanul este ca fapte precumcele descrise nu sunt doar verosimile ci, mai mult ca sigur, chiarse intampla. Si toata lumea e victima unei imense manipulari.Fireste, cand ajungi sa afli faptele, cel sau cei care le-audezvaluit nu mai sunt in viata, ca sa confirme ca nu este vorba devreo fictiune. Adica exact cum se intampla in roman.
"Marioneta" este o carte care se citeste pe nerasuflate, inciuda micilor stangacii de traducere, suficient de multe incat saatraga atentia, dar nu atat de grave incat sa schimbesensurile.

*) Robert Harris - "Marioneta". Editura Allfa. Traducerede Mircea Stefancu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24