Ziarul de Duminică

Trei doamne...

Trei doamne...
18.07.2008, 00:00 49

Ramanem in Maramures, alaturi de cartile a trei scriitoare cu iesire la literatura romana contemporana: Mariatereza sunt eu de Florica Bud, Pisica oarba de Rodica Brad Pauna si Avatarurile seducatorului de Daniela Sitar-Taut.

RODICA BRAD PAUNA - PISICA OARBA, poezii, Editura Scriptorium, cu o introducere de Alexa Gavril Bale. Autoarea a debutat in 1997, la Editura Macarie, cu volumul Roti de iarba, insotit de calduroasa prezentare a lui Cezar Ivanescu. Cartea publicata la Scriptorium se compune din doua sectiuni, Pisica oarba si Memoria din oglinda, care trimit una la inchidere epidermica, alta la captivitate in cercul introspectiei. Reproduc integral poemul pisica oarba pentru tensiunea grav interogativa care il strabate: "'nu de aceea ai venit tu pe pamant'/ pisica oarba a noptii toarce/ arpegii nedeslusite/ lumina drumul uscaciunea/ raceala tot mai evidenta a pietrelor se absorb/ intr-un abur de luna/ acum hotaraste daca ma dai vama/ 'o, vierme, ce cauti tu atat de inalt in mine?'/ si ai intins bratele/ clopote in cer/ clopote pe pamant." Cele trei Insomnii din sectiunea a doua a cartii fac trimitere la cercul memoriei, deci al treziei, unde "cel cugetator vlaguit de setea desertului este" si unde "singuri ne traim viata si moartea/ e unul responsabil cu legarea la ochi/ si drumurile o iau spre punctul de fuga departe/ unde nu se face niciodata noapte/ atat de departe/ noi ne-am ascuns intr-o scorbura/ electrificata/ si gustam singuratatea pe chat". Am citit o carte de poezie adevarata.

FLORICA BUD - MARIATEREZA SUNT EU, roman, Editura RAO, cu o prefata de Alex Stefanescu. In 2006, autoarea a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, pentru volumul Barbatul care mi-a ucis sufletul intr-o joi. A publicat zece carti, dintre care patru "pentru adulti si alti copii", a impus titluri precum Billclintonienii sau Iubire, sunt un obiect nezburator si este vicepresedinte al Asociatiei Scriitorilor din Baia Mare. "Romanul Mariatereza sunt eu, scris intr-un stil alert si fantezist, il face pe cititor sa se simta un barbat greoi luat la dans de o fata exuberanta. Autoarea isi valorifica inteligent volubilitatea feminina, nascocind intr-un ritm ametitor noi si noi istorii, in toate registrele narative - realist, suprarealist, satiric, parabolic, ludic, parodic" (Alex Stefanescu). A nu se intelege insa ca autoarea evita registrul grav. Exista episoade de un mare dramatism, ca de pilda acela in care se povesteste despre scurta si devastatoarea relatie dintre "mama Anuca" si Raul Leibovici: "Baiatul acela brunet, cu ochi albastri ca cerul, s-a indragostit de Ana si nu a vrut sa plece din sat fara ea. Ei, oameni simpli, s-au speriat ca voia sa le batjocoreasca fata. Ce sa caute un fecior de general la o simpla fata de taran? Erau o pereche tare frumoasa, dar nu de acelasi rang. (...) Dupa un an, Anuca a ramas grea, dar Raul Leibovici, banuitul, nu voia sa recunoasca pruncul. Ana a vrut sa se arunce in Somes...".

DANIELA SITAR-TAUT - AVATARURILE SEDUCATORULUI, eseuri, Editura Risoprint, cu o prefata de Gheorghe Glodeanu. Subintitulat Ipostaze ale donjuanismului in literatura universala, acest studiu vast ne transporta de la realitatea personajului ("Pare-se ca a trait in Spania Evului Mediu") la mitul lui Don Juan ("In urma unui voiaj in Spania, Prosper Merimee ajunge la concluzia ca fiecare oras iberic are cate un Don Juan, asa cum, in vechea Elada, exista cate un Zeus, exista cate un Zeus in oricare cetate"). Enumerarea catorva titluri de capitole poate da o idee in legatura cu amploarea si adancimea abordarii: Don Juan in oglinda criticii, Hispanismul lui Don Juan, Replica galica: Moliere, Choderlos de Laclos - Legaturile primejdioase, W.A. Mozart - Don Giovanni, Don Juan cosmopolit, Fals tratat pentru uzul seducatorilor. De remarcat sectiunea care trateaza ecoul temei in literatura romana, cu focalizari asupra operelor unor scriitori din secolul al XIX-lea: Zoe de Costache Negruzzi, Don Juanii de Bucuresti de Radu Ionescu, Misterele casatoriei de C.D. Aricescu, Duduca Mamuca de B.P. Hasdeu. Citind aceasta carte, veti (re)citi multe carti pasionante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO