Ziarul de Duminică

Ultimul Grigorescu, ultimul Irimescu

Ultimul Grigorescu, ultimul Irimescu

Ion Irimescu, Fata cu pasare, semnat lateral dreapta, bronz patinat, din colectia Al. Cebuc

26.01.2007, 22:09 497

Piata de arta s-a inchis in 2006 cu trei licitatii fabuloase ca oferta, dar sarace in achizitii si incasari. Numele care au dominat oferta au fost Ion Tuculescu, Ion Irimescu si Nicolae Grigorescu. S-a vandut doar Irimescu, un bronz bine sustinut de renumele proprietarului. Picturile lui Tuculescu nu s-au vandut pentru ca s-a cerut mult mai mult decat si-a permis sa ceara cineva pana acum. Insa faptul ca Grigorescu a ramas fara oferte este poate un semn ca gusturile investitorilor/ colectionarilor se schimba.
Casele Pogany, Monavissa si veterana Alis au strans poate ce a fost mai bun pe piata pentru ultimele trei licitatii din Romania pre-europeana. Lista autorilor este magnifica: Victor Brauner, Marcel Iancu, Hans Mattis-Teutsch, Nicolae Grigorescu, Ion Tuculescu, Ilie Pavel, Ciucurencu, Baba, Maxy, Andrei Cadere, Iser, Steriadi, Pallady, Alin Gheorghiu, Lucian Grigorescu, Catargi, Luchian, Schweitzer-Cumpana, Ion Irimescu. Au fost scoase la licitatie peste 300 de lucrari de pictura, sculptura si grafica. S-a vandut doar o sculptura, si putin peste 50 dintre lucrarile de pictura/grafica. Un rezultat mult sub asteptari cu numai o saptamana inainte de Craciun.
A fost din nou o reactie a cumparatorilor care reflecta faptul ca investitorii au devenit principalii jucatori de pe piata, in defavoarea colectionarilor pasionati. Din sala au lipsit investitorii, asa ca s-au duelat doar colectionarii, insa pentru lucrari importante, cu oferte accesibile. Ciucurencu, Nud sezand (19.000/ 32.000 lei), Moser Padina, Peisaj urban (12.000/ 36.000 lei), Ion Musceleanu, Natura statica (2.000/ 10.000 lei), Aurel Jiquidi, Fanfara (1.400/5.000 lei), Baba, Taran cu furca (1.800/8.000 lei). Cel mai mult s-a licitat pentru un bronz al lui Ion Irimescu, lider absolut la capitolul sculptura. S-a licitat fara teama, pentru ca lucrarea provenea din colectia criticului Alexandru Cebuc. Nu s-a mai pus problema ca ar putea fi doar o replica, lucrata prin turnatorii neautorizate, mai ales ca Alexandru Cebuc (autorul celui mai complex catalog Irimescu) a facut chiar plangeri impotriva celor care comercializeaza sculpturi Irimescu turnate clandestin si chiar falsuri. In aceste conditii, Fata cu pasare, licitata de la 18.000 lei, a fost cumparata cu 57.500 lei, plus taxe. Un record al licitatiilor. Un pret european pentru un artist inca destul de putin cunoscut pe marea piata. Este poate un prim pas in elucidarea provenientei, autenticitatii si modului de evaluare in cazul operei lui Ion Irimescu.
Ultimul tablou al lui Nicolae Grigorecu scos la licitatie in 2006 nu a primit nici o oferta publica. Stanci in padure, evaluat la media achizitiilor precedente, a ramas neadjudecat. Pictorul national, care va fi omagiat in 2007, la 200 de ani de la moarte, nu a mai intrat de mult in nici un top. In 2006, doar Gheorghe Petrascu a schimbat structura topurilor prin doua compozitii cu flori, lucrate in ulei pe panza.
Piata artei anunta o dinamica interesanta: goana dupa preturi europene ale ofertelor va fi primita cu mari surprize de cumparatorii tot mai emancipati, interesati de plasamente sau dornici de a se adapta la un mediu de viata european la Bucuresti. Licitatii de arta din 2007 vor aduce multe tranzactii iesite din tiparele convenite pana acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO