Ziarul de Duminică

Un folclorist de seamă/ de Ziarul de duminică

Un folclorist de seamă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

19.03.2015, 23:48 37

Alexandru Mica

Harry Brauner, între fascinaţia folclorului şi teroarea destinului

Editura Tracus Arte

Etnomuzicolog de mare anvengură, Harry Brauner a fost o personalitate de seamă a muzicii româneşti a cărei contribuţie la dezvoltarea folcloristicii a fost esenţială. După ce a publicat importante lucrări de literatură comparată, profesorul şi muzicologul Alexandru Mica s-a dedicat cercetării şi valorificării, în calitate de interpret vocal, a tezaurului folcloric românesc din Muntenia ultimelor cinci veacuri (1540-2011), repunând în circulaţie un număr de 622 de cântece populare antologice selecţionate cu migală şi înalt simţ al valorii din notaţiile muzicale în tabulatură, în psaltică şi în tran­scriere lineară tipărite până în anul 1920 în provinci­ile româneşti şi în străinătate sau din înregistrările pe cilindrii de ceară ai fonografului Edison, la începutul veacului trecut şi pe benzi magnetice, în anii din urmă, la Arhiva naţională din cadrul Institutului de folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, din Bucureşti, alături de 159 de piese instrumentale, de o mare valoare reprezentativă, din repertoriile unor virtuozi ai instrumentelor noastre folclorice.

Acum a elaborat acest masiv volum (560 de pagini) despre Harry Brauner, o lucrare esenţială de restituire. De mare importanţă pare să fi fost faptul că autorul l-a cunoscut pe Harry Brauner. Iată momentul descinderii la Arhiva Institutului de Cercetări Dialectologice şi Etnologice din Bucureşti: „La o săptămână de la această «istorică» întâlnire, aveam să realizez asta mult mai târziu, mă prezint cu cântecele învăţate. Ascultându-mă, profesorul Brauner mi-a recunoscut, fără rezerve, receptivitatea, talentul, dar şi uşurinţa cu care îmi apropiam cântecele oamenilor de acasă şi m-a îndemnat să perseverez, propunându-mi şi alte melodii. La un moment dat, mărturisindu-i că am început ascultarea Arhivei de fonograme, ochii lui mari, frumoşi, s-au umezit, a privit undeva într-o parte, scrutând parcă trecutul şi plin de emoţie, dar şi entuziasmat, a început să-mi vorbească despre primele sale începuturi de folclorist, alături de Constantin Brăiloiu şi de alţi colegi, deveniţi, mai târziu, cunoscuţi specialişti în domeniu, dându-mi indicaţii cu ce să încep audierea materialului şi, mai ales, ce să reţin, cu precădere. Aşa am pătruns cu adevărat în «tainele» Arhivei Naţionale de Folclor şi ale vieţii şi activităţii noului meu dascăl, Harry Brauner.“

Alexandru Mica reconstituie însemnate episoade cu însemnat aport cultural, cum ar fi contribuţia lui Harry Brauner la cercetarea sociologică întreprinsă de Dimitrie Gusti sau înfiinţarea în anul 1948 a Institutului Naţional de Etnografie şi Folclor. Ferindu-se de pericolele abordărilor hagiografice, ampla lucrare a lui Alexandru Mica scoate la iveală şi detalii mai puţin familiare marelui public. De exemplu, pătrundem în abisurile complicatelor relaţii dintre Harry Brauner, Lena Constante, Lucreţiu şi Elena Pătrăşcanu.
Dincolo de anumite savuroase detalii, cartea pune în valoare prodigioasa personalitate a lui Harry Brauner, reuşitele acestuia pe tărâm folcloric. Folclorul era mult mai mult decât o pasiune, el reprezenta chiar axa fiinţei lui Harry Brauner. La nivel teoretic, el continua teoriile lui Constantin Brăiloiu. H.H. Stahl îl definea astfel: „Reuşea, ca în joacă, cele mai năstruşnice performanţe profesionale. Pentru el nu existau dificultăţi pentru a obţine de la oricine, orice. Cel mai refractar şi răuvoitor dintre informatori nu rezista la darul lui de a se băga în sufletul omului şi de a-l emoţiona în aşa fel, încât cântecul sau bocetul să apară ca fiind ceva de la sine înţeles. Aparent, în purtarea lui puteai crede că lucrează cu o doză de cinism, atât de calm mânuia sentimentele oamenilor, chiar şi în împrejurări în care altcineva ar fi stat la îndoială.“

Partea finală a cărţii se raportează la dramaticele realităţi social-politice petrecute în România după 23 august 1944. Cu foarte elocvente detalieri, Alexandru Mica parcurge multe dintre flagrantele inechităţi petrecute în această nocivă perioadă din istoria ţării, printre victimele căreia îl putem include şi pe Harry Brauner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO