Ziarul de Duminică

Un Harap Alb postmodern/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

01.08.2014, 00:16 133

Stelian Ţurlea

Relatare despre Harap Alb

Editura Cartea românească

Ediţia a doua, completată cu referinţe bibliografice. Vorbilă, Povestitorul, sătul să-i tot scrie piesele lui Shakespeare, fuge din Anglia, se alătură lui Setilă, Flămânzilă şi celorlalţi membri vestiţi ai grupului de aventurieri şi împreună sar în ajutorul prinţului Petru, ajuns în stăpânirea Spânului care-l numeşte cu dispreţ Harap Alb. Cu toţii străbat lumea în lung şi-n lat, răscolesc plantaţii de canabis, ajung în minele de azotat de amoniu ale Septentrionului, inventează jocuri şi dezleagă enigme cumplite, participă la lupte celebre consemnate de hrisoave, văd oraşe prăbuşindu-se şi altele ridicându-se din cenuşă, imperii care se nasc şi ameninţă lumea, înfruntă armate de barbari năvălitori. Sunt nemuritori. Cineva trebuia să relateze despre ei.

 

Ion Minulescu

Strofe pentru toată lumea

Editura Casa Radio

Volumul, cu CD, conţine două înregistrări din Arhivele Radio România (1928, 1968). Prezentare şi note de Florin Iaru. Ilustraţii de Tudor Jebeleanu. Ediţia a doua. Pe Minulescu „îl putem citi azi cu o încântare detaşată, cu un amuzamnet liric de care nu ştiu dacă ne dăm seama. Lumea lui Minulescu nu a murit, e vie şi expresivă. Schemele lui stilistice, repetitive, lipsite de rafinamentul expresionist venit mai târziu, ne farmecă. (...) Bibeloul minulescian nu e decât micuţa tanagra, la origine o imitaţie de teracotă, pentru uz domestic, a statuilor care împodobeau cetăţile antice. Azi, la mare cinste, uimeşte privitorul prin delicateţe, ingeniozitate, naivitate.”

 

Goce Smilevski

Sora lui Freud

Editura Polirom

Traducere din limba macedoneană de Octavian Blenchea. Catea a obţinut Premiul European pentru Literatura 2010. „Sigmund Freud este unul dintre cele mai faimoase personaje din istorie, dar câte oare se ştiu despre surorile lui? Ne aflăm în anul 1938; Germania nazistă tocmai a ocupat Austria, iar doctorul Sigmund Freud se pregăteşte să părăsească Viena. Înainte de a pleca, i se acordă permisiunea de a întocmi o listă cu toţi cei pe care doreşte să-i ia cu el la Londra. Pe lista pe care o va întocmi se numară servitoarele, sora soţiei sale, doctorul familiei, până şi căţelul mult iubit, însă niciuna dintre cele patru surori: Adolfine, Pauline, Maria şi Rosa. După plecarea lui Freud, surorile sale sunt deportate într-un lagăr de concentrare. Inspirindu-se din fapte reale, romanul lui Goce Smilevski face să se audă vocea Adolfinei Freud, o femeie sensibilă, respinsă de mamă şi care nu s-a măritat niciodată.”

 

Alessandro Baricco

Mr. Gwyn

Editura Humanitas fiction

Traducere din italiană de Gabriela Lungu. Colecţia „Raftul Denisei”. Romanul a apărut în Italia în 2011.Nimic din „arsenalul" care l-a făcut celebru pe autor nu lipseşte în acest al optulea roman al lui Baricco: nici corespondenţele poetice, nici detaliile subtile şi nici personajele stranii. Acum însă, sub chipul enigmaticului scriitor londonez Jasper Gwyn, el pare să se pună în ecuaţie pe sine însuşi. Jasper Gwyn, scriitor londonez de succes, autor de romane cu mare căutare la public, hotărăşte într-o bună zi că nu mai vrea să scrie şi, în pofida protestelor agentului său literar, anunţă că pune capăt frumoasei sale cariere. Cum însă inactivitatea în voia căreia se lasă e cât pe ce să-l coste sănătatea, iar ceea ce ştie cel mai bine să facă este totuşi să scrie, el îşi propune să trăiască din meseria de copist. Un copist aparte, căci nu copiază texte, ci oameni, cu alte cuvinte face la comandă portrete scrise, ca un pictor care desenează pe bani chipul unui trecător, la colţ de stradă. Dar după zece portrete şi un scandal de presă, dispare.

 

Richard Greaves

Milioanele lui Brewster

Editura Allfa

Traducere din limba engleză şi note de  Iulian Gruia. Colecţia „Strada Ficţiunii”, retro. Montgomery Brewster, un tânăr din înalta societate newyorkeză de la 1900, află că este moştenitorul unei averi fabuloase. Însă pentru a intra în posesia ei, Monty trebuie să îndeplinească o condiţie pe cât de bizară, pe atât de dificil de pus în practică. Astfel încep peripeţiile nebuneşti, absurde şi amuzante ale singurului om din lume care face tot posibilul să ajungă sărac lipit pământului şi care riscă astfel să îşi piardă prietenii, poziţia socială şi iubita. Apărut în 1902, romanul Milioanele lui Brewster a cunoscut nu mai puţin de zece ecranizări şi mai multe adaptări în piese de teatru.

 

Alastair Reynolds

Oraşul abisului

Editura Trei

Colecţia Science Fiction. Traducere din engleză de Mihai-Dan Pavelescu. Premiul British SF Association 2002. „Oraşul a fost înfiinţat de roboţii care purtau materialul genetic necesar apariţiei oamenilor pe o planetă încă necolonizată. A fost construit în jurul unui abis ale cărui gaze şi aburi erau utilizate pentru a genera energie şi atmosferă. Oraşul Abisului a cunoscut o utopie de 200 de ani, Belle Epoque, în care tehnologia a avansat până la un stadiu în care implanturile şi nanotehnologia făceau nemurirea viabilă. „Reynolds transmută space-opera într-o poveste de mister picaresc cu accente baroce şi noir. Gândiţi-vă la cartea aceasta ca la o combinaţie între filmul Blade Runner şi unul dintre romanele de aventuri ironice ale lui Jack Vance.” - Publishers Weekly.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO