Ziarul de Duminică

Un moment de inteles

07.01.2005, 00:00 22



In ultimii 15 ani, prelungirea comunismului s-a disimulat sub un perfid nume conspirativ: necesitatea consensului. In contrapartida, "plapanda" noastra democratie si-a revendicat dreptul la disensiune, alternanta si competitie. Pe masura ce Romania a parasit zona gri, orientandu-se spre NATO si mai apoi spre UE, societatea noastra s-a maturizat. In fond, romanii din 2004 sunt altii.



Au calatorit si au invatat sa compare situatia din tara lor cu aceea din statele occidentale. Au parasit, grosso modo, conditia de totala dependenta fata de resursele statului. Au devenit constienti de tot ce le lipseste si, ca atare, de tot ceea ce proiectul politic trebuie nu doar sa le promita, ci si sa le garanteze. Viata publica s-a disciplinat, fixandu-si o agenda mai riguroasa, iar presiunea strazii a iesit din uz.



Avem, inca, o problema de autoperceptie. Persistam in cea mai pesimista dintre evaluari, pentru ca nu am interiorizat colectiv ideea ajustarilor graduale. In locul aproximatiilor succesive, pe care democratia le recomanda, preferam inertial solutiile "extreme". Ni se pare ca finalizarea unei bune initiative modeste e mai putin atractiva decat desavarsirea unei mari actiuni gresite, dar legitimate prin propriul radicalism. Cu toate astea, ultimul scrutin electoral a scos la iveala ceva nou. Gandirea sociala maniheica - rezervor de idealisme paguboase si sursa a multor deziluzii - a devenit mai realista. Nu mai asteptam de la schimbarea majoritatii parlamentare Raiul pe Pamant, ci doar evolutia rationala, sub constrangerea "clestelui" format de UE si societatea civila.



Cu tot calmul, adica vindecat de febrilitatea de care m-am facut si eu vinovat in trecutul recent, incep sa cred ca, de acum inainte, avem sanse efective pentru a consolida sistemul democratic. In urmatorii ani, clasa politica va cunoaste clarificari doctrinare, alte pozitionari si o relativ necesara polarizare dreapta-stanga. Ierarhii care au dominat scena in perioada 1990-2004 vor fi obligati sa lase locul si altor figuri publice, de oameni tineri, cu alt nivel de competenta si de cultura civica. Daca vor facilita acest proces, isi vor pastra un loc (onorific & onorabil) in viitoarea structura a puterii. Daca il vor impiedica, vor avea de gestionat atat lupta intrapartinica pentru concretizarea schimbului generational, cat si efectul public al uzurii lor ireversibile.



Cred ca interesul national are acum o singura tinta: integrarea in UE la 1 ianuarie 2007. Prin urmare, avem neaparata nevoie de o majoritate parlamentara responsabila, adica dornica si capabila sa sustina un guvern stabil.



Un asemenea imperativ nu anunta "intoarcerea Consensului" pe usa de serviciu. El transcrie doar urgenta ca, in conditiile unei bune guvernari, viitorul Executiv sa nu cada victima socotelilor politicianiste. Nu trebuie sa ne fie teama de alegeri anticipate. Ele sunt antibioticul pe care orice organism democratic virusat e nevoit sa si-l administreze pentru a-si restabili echilibrul vital. Daca viitorul guvern se va autosubmina in stil CDR-ist, el va merita sa cada, cu tot cu riscul de a perturba parcursul nostru spre UE. Dar, tocmai de aceea, urmatorul cabinet va fi "condamnat" la o actiune coerenta, solidara si orientata spre rezultate.



Pentru prima data dupa 1989, interesul national si naturala tendinta de autoconservare a oricarui executiv se pot stimula reciproc. In sensul acesta, viitoarea opozitie parlamentara are si ea un rol important. Nu acela de a garanta un armistitiu formal, cu pretul de a-si denatura vocatia critica. E vorba atat de modernizarea sa interna, pe baza propulsarii unor figuri noi si credibile, cat si de intelegerea faptului ca viitorii doi ani - absolut cruciali - nu permit derapaje majore, provocate artificial, din resentiment partinic sau din frustrare. Vremea rafuielilor in ambele sensuri a trecut. Suntem prea intarziati la intalnirea cu propriul viitor pentru a mai avea timp de remodelari institutionale discretionare ori de liste negre. Actiunea este cuvantul de ordine al etapei. Asta doar daca nu vrem ca trecutul sa ne confiste, definitiv, in mlastina sa inevitabil fetida.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO