Ziarul de Duminică

Un regal de poezie/ de Stelian Ţurlea

Un regal de poezie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

24.02.2012, 00:06 90

Nichita Danilov

Imagini de pe strada Kanta

Editura Tracus Arte

Volumul cuprinde trei cicluri de poezii - "Nunta de câini", "Uşi în asfinţit", "Mulţimea vidă". "Decupez din zid o cărămidă/ apoi alta şi alta/ şi tot aşa mai departe/ până gaura aduce cu o gură ştirbă.// Îmi pun ochelarii/ şi mă strecor în camera vecină:/ scot rând pe rând/ umbrele strămoşilor/ plutind ca nişte fetuşi în borcane...// Le aliniez pe masă,/ ridic steagul/ şi încremenesc în poziţie de drepţi..." "Încă de la debut, Nichita Danilov şi-a conturat un univers poetic inconfundabil, amestec subtil de viziune tragică şi grotesc, ironie şi autoironie, fervoare mistică şi dandysm... «Imagini de pe strada Kanta» e un volum de excepţie, dovada irefutabilă a unei vigori creatoare de invidiat, cu mici bijuterii poetice: Povestea micului Hans, În pustie, Apus, Trup, Luna, Larissa, Salonul albastru, Cameră tapetată cu paşi; dar şi cu poeme de largă respiraţie: Nunta de câini, Stâlpi de înaltă tensiune, Conul de umbră, Exodul. Un regal poetic." (Alexandru Muşina)


Cornel Regman

Reflexii şi reflexe

Aforisme vesele şi triste

Editura Curtea veche

Ediţia a doua revăzută şi adăugită. Îngrijirea textelor, notă asupra ediţiei şi notă bio-bibiografică de Ştefăniţă Regman. Cuvânt-înainte de Alexandru Paleologu. Postfaţă de Emil Hurezeanu. În 1997, cu doi ani înainte de dispariţie, Cornel Regman şi-a strâns aforismele într-un mic volum. Cuprindea aforisme, observaţii de moralist, vorbe de spirit, calambururi - toate "o terapie de şocuri" cum le caracteriza Al. Paleologu. Ediţia de faţă, mult îmbunătăţită, împarte aforismele în: "D'ale epocii de aur", "D'ale tranziţiei". "D'ale scriitorilor şi artiştilor", "Existenţiale", "Istoricale", "Moftologicale".

Santiago Gamboa

A pierde e o chestiune de metodă

Editura Paralela 45

Traducere din limba spaniolă şi note de Mihaela Săcuiu. Este al doilea roman al scriitorului columbian, publicat în 1997, cel care i-a adus recunoaşterea internaţională. Combinând tehnici narative diverse, folosind umorul negru şi ironia specifice romanului poliţist american în descendenţa căruia se situează, romanul lui Santiago Gamboa nu oferă doar fişa clinică a corupţiei unei societăţi întregi, ci şi istoria eşecului personajelor sale, acea istorie secretă a indivizilor ce nu intră în manualele de istorie, pentru că, aflându-se printre pierzători, nu ei sunt cei care scriu istoria.

Aher Arop Bol

Băiatul pierdut

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Teodor Fleşeru. Prezentarea editurii: Aher Arop Bol avea doar trei sau patru ani când unchiul lui îl aduce într-un lagăr de refugiaţi în Etiopia. Erau anii '80 şi ei fugeau de războiul civil din Sudan. Această carte remarcabilă ne prezintă copilăria lui Bol când într-un lagăr, când într-altul, cu vremuri mai bune sau mai grele până când va începe călătoria prin Kenya, Tanzania, Zambia şi Zimbabwe pentru a ajunge, în cele din urmă, zece ani mai târziu, în Africa de Sud. Până când va ajunge la Pretoria, Bol va avea deja peste 20 de ani şi va constata că nu mai are nici un ţel. Pentru a nu cădea în depresie, el începe să studieze engleza la o şcoală pentru refugiaţi. Îşi va povesti viaţa unui profesor, care-i va sugera să pună totul pe hârtie. Rezultatul este această carte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO