Ziarul de Duminică

Un tanar normal (I)

Un tanar normal (I)
04.05.2007, 15:26 16

Scriam, prin ianuarie 2006, ca in aceasta rubrica nu am sa prezint deloc eroi, monstri sacri, supraoameni, sfinti, statui sau "monumente nationale", ci oameni normali, din carne si oase, cu succese si esecuri, cu defecte si calitati. De asemenea, mai spuneam ca o sa va prezint si persoane care au apucat sa-si demonstreze valoarea printr-o cariera intr-un domeniu sau altul, si tineri care, desi n-au apucat sa confirme, au mari sanse sa ajunga niste valori si, deci, modele de urmat. Sau, cel putin, niste cetateni de o calitate superioara.

In continuarea articolului precedent - unde vorbeam despre deriva in care traiesc tinerii (deriva datorata societatii strambe pe care noi, adultii, am croit-o) -, am sa va prezint azi o paradoxala exceptie. Un tanar normal, care, din pacate, este o exceptie de la regulile ce guverneaza viata majoritatii tinerilor. Exceptia care confirma regula.
Alexandra s-a nascut la 16 mai 1987, in Bucuresti. Are 20 de ani. Este studenta la Drept in primul an. De ce a ales Dreptul? Au atras-o rigurozitatea si disciplina acestei profesii si s-a gandit ca acestea ar putea realiza un echilibru cu firea ei visatoare. Dar, mai ales, i-ar oferi un instrument de a intelege si a se descurca in jungla ce ne inconjoara. I-ar oferi repere si sisteme de referinta. Si nu in ultimul rand, atunci cand vede o nedreptate, simte impulsul de a interveni. "N-o sa ajung eu sa fac dreptate in lume, dar cel putin pot sa devin un bun profesionist". Stie ca nu poate schimba lumea, dar e convinsa ca ar putea macar face bine putin cate putin, pas cu pas, in jurul ei. Nu se vede pledand "la bara", ci mai degraba ca avocat pe drept civil si financiar-bancar. Ar tenta-o o cariera politica? Reactia ei e imediata si vehementa: "In nici un caz! Omul politic este un pion pe care il muta cine poate cum vrea pe tabla de sah". Adica, pe scurt, deocamdata votul cetateanului n-are nici o relevanta, este doar un exercitiu formal. Si adauga: "Dar daca Romania va ajunge vreodata ca Elvetia sau Finlanda, atunci poate ca am sa intru in politica...".
Ce nu e in regula cu Romania? "Nu-mi plac oamenii, sunt meschini, au gandire liniara, plina de prejudecati, dar actioneaza dupa cum bate vantul si de aceea nu termina niciodata lucrurile incepute si nici nu gandesc pe termen lung. Asta inseamna mediocritate. Lucrurile merg prost pentru ca poporul permite sa ajunga la putere numai oameni de proasta calitate". Imi da un exemplu: "Uite, romanii care lucreaza in strainatate. Acolo se comporta bine, fiindca altfel n-ar castiga nimic. Dar cand se intorc aici, isi reiau vechile obiceiuri. Nu se prinde nimic de ei, nu se civilizeaza. Fac mizerie, scandal, asculta manele". Nu prea pot s-o contrazic. O intreb despre manele. "Muzica e buna sau proasta, indiferent de gen. Manelele sunt pur si simplu muzica proasta. Iar mesajul lor arata o gandire rudimentara, lipsita de cultura. Sunt esenta mediocritatii in stare pura. Manelele sunt un agent de alterare a personalitatii umane, pentru ca ele sunt produsul unei gandiri toxice si propun un stil de viata care promoveaza niste false valori".
Alexandra este foarte dezamagita de invatamant, asa cum l-a trait ea in liceu. "Nu are prioritati racordate la mersul lumii moderne, nu tine cont de personalitatea si calitatile elevilor, este uniformizant si invechit. Am avut cativa profesori buni, dar ei erau exceptii". Ce profesori? De istorie. "De la ei am invatat istoria si apoi mi-am dat seama ca poporul asta nu a invatat nimic din ea, nu stie sa traga concluziile juste la lectiile ei. Din contra, se ignora ce s-a facut cu adevarat bun in istorie, se fac confuzii. Ne comportam ca un popor fara istorie. Si faptul ca Stefan Cel Mare a iesit 'cel mai mare roman' imi confirma asta, pentru ca este o prostie". Nu comentez ce imi spune, nu vreau sa o influentez, dar consemnez ca Alexandra este bine informata de ce se intampla in societate, pentru ca O INTERESEAZA.
Ar emigra? Da, cu siguranta. Unde? Intr-o tara din Scandinavia, probabil Finlanda. "Din cate mi-am dat seama, Nordul este mult mai curat, mai ordonat, mai civilizat decat Sudul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO