Ziarul de Duminică

Un tanar normal (II)

Un tanar normal (II)
18.05.2007, 02:03 15

Am sa inchei azi portretul Alexandrei, tanara de 20 de ani, studenta la Drept. Nu este nici olimpica, nici geniala, nici rebela, dar nici tocilara. Este un om fundamental bun, echilibrat, bine crescut, exact cat trebuie de matur pentru varsta sa. Un om normal intr-o societate anormala. Si este extrem de interesant de observat viata de aici prin ochii ei. Pentru ca ne-am putea da seama astfel ce viitor ar fi posibil sa ratam sau ce viitor ne asteapta daca nu avem grija de prezent.

Alexandra si-ar dori o lume mai curata si imi spune ca, poate, daca oamenii ar fi mai curati cu natura, ar fi si ei mai curati in sufletele lor si in comportament. O deprima poluarea, gunoaiele aruncate peste tot, disparitia padurilor, neglijenta si nesimtirea. Chiar isi face griji despre viitorul lumii in care va trebui sa traiasca. "E deprimant sa te gandesti ca peste 20 de ani este foarte posibil sa fie mai rau decat acum cand e oricum rau", imi spune ea. Cand iese in oras, se duce in parc, nu bate strazile ca sa se uite dupa masini scumpe, haine si vile de lux sau ca sa piarda timpul in cluburi. Ea se relaxeaza altfel. Nu ca are ceva cu cluburile, dar nu-i place lumea care merge acolo. Mai ales barbatii. "Barbatii sunt foarte superficiali, iar cei de varsta mea - imaturi. Se poarta frumos pana ii refuzi, dupa care isi dau arama pe fata. Asta pentru ca nici femeile nu se respecta suficient de mult, nu se impun si atunci nu primesc nici ele respectul cuvenit. Femeia nu trebuie sa ajunga sa depinda de vreun barbat. Ea trebuie sa aiba casa ei, masina ei, banii ei si cariera ei pentru a scapa de dominatia masculina."
Vreau sa vad mai departe cum percepe ea Biserica si care este relatia ei cu credinta. "Cred, am credinta in Dumnezeu, dar in felul meu. Dar am renuntat sa mai merg la Biserica de vreun an, desi inainte ma duceam foarte des. M-a dezamagit pentru ca am cautat o data un raspuns la niste intrebari importante pentru viata mea si tot ce am primit a fost o reactie dogmatica, agresiva, care m-a umilit. Biserica ar putea avea un rol bun in viata oamenilor, daca s-ar adapta la timpurile moderne. Acum nu e capabila sa ajute omul in problemele lui concrete. Nu stie sa-l determine sa creada, ii da ordine si sentinte. Astfel, nu evolueaza si-si indeparteaza credinciosii. Religia ar trebui sa fie creativa, sa evolueze odata cu omul. Nu poti raspunde la o problema concreta care cere o solutie concreta si umana cu un citat abstract din Biblie. Eu as lasa copiii sa-si aleaga religia la maturitate, in deplina cunostinta de cauza, iar noi ca parinti ar trebui doar sa-i facem sa-si descopere credinta in Dumnezeu, care este numai unul."
Viitorul? Pe primul loc se afla realizarea profesionala, adica gandirea si infapturirea proiectului personal. Imi spune ca nu va ezita sa emigreze, daca aici ii va fi imposibil sa realizeze acest lucru. Pentru ca ea nu crede ca aceasta implinire este sa fii "sclav cu functie", pe mii de euro, telefon mobil gratuit si masina intr-o companie multinationala, unde sa stai la birou 14 ore pe zi, distrugandu-ti sanatatea. Crede sincer ca se poate si altfel si are dreptate. Se poate. Si da, la un moment dat, o sa vrea familie, copii, sot. Dar vrea mai intai sa se termine de construit ea pe sine, ca sa poata intemeia o familie solida.
Ce face in timpul liber? Citeste pe muzica. "Ascult muzica tot timpul. Si citesc acum Rosu si negru de Stendhal. Cultura ar trebui sa fie foarte importanta in viata fiecarui om. Ea ne ajuta sa ne dezvoltam, ne deschide mintea, ne face mai umani, mai intelepti si mai toleranti. Iti permite sa-l cunosti pe cel diferit de tine. Si poti invata lucruri noi de la el. Si el de la tine. Daca-l respingi pe cel diferit de tine, induci ideea ca numai tu detii adevarul si, in consecinta, ii esti superior. Si asa ceva nu exista sau n-ar trebui sa existe."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO